DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Damberg: Beredskapsskatt på "några miljarder"

Finansminister Mikael Damberg (S) ser framför sig en beredskapsskatt för mer välbeställda som kan ge några miljarder i intäkt per år. Arkivbild. Bild: Marko Säävälä/TT

Politik (TT)

Den så kallade beredskapsskatt som S-regeringen vill införa handlar om "några miljarder", enligt finansminister Mikael Damberg. Moderaterna är inte nöjda med svaret.

– Jag tycker att han borde vara ärlig, säger M:s talesperson Elisabeth Svantesson.

– Det är några miljarder. Jämför med bankskatten som var på fem, sex miljarder. Det är inte så att vi tror att vi kan dra in 30–40 miljarder (läs: på beredskapsskatten), säger Damberg vid en S-pressträff om läget i den ekonomiska politiken.

Både Damberg och hans företrädare som finansminister, numera statsminister, Magdalena Andersson har sagt att de vill införa en beredskapsskatt för att betala en del av den kraftiga upprustningen av försvaret. Den behövs enligt Socialdemokraterna om andra angelägna behov, inom vård, omsorg och skola, inte ska trängas ut.

På de rikaste

Men ingen av dem har hittills sagt hur mycket de tänker sig att en sådan skatt ska ge i intäkt.

– Vi har inte sagt någon nivå, men vi har hela tiden relaterat till bankskatten, säger Damberg till TT och hänvisar till den överenskommelse som gjordes med Centerpartiet och Liberalerna vid en tidigare uppgörelse om höjda försvarsanslag.

Damberg säger, som tidigare, att han tänker sig att skatten ska tas av de rikaste. Centerpartiet har meddelat att de inte tänker gå med på en beredskapsskatt.

"Undanhåller"

Moderaterna säger också nej till en särskild skatt för försvarssatsningar och vill i stället finansiera det med minskat bistånd, omprioriteringar och minskat bidragsfusk.

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är inte nöjd med Dambergs svar och vill att S lägger korten på bordet om hur beredskapsskatten ska se ut.

– Han kan inte berätta vad det är för skatt, vem som ska betala den och om han nu säger att det bara är fem miljarder, hur ska han då finansiera sina övriga delar?

– Jag vet inte om Mikael Damberg vill undanhålla sanningen, om han ljuger? Jag hoppas inte det, säger hon.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT