DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Chefekonom: Då höjer Riksbanken räntan

Kerstin Hallsten. Fotograf: Rikard Westman

En stark återhämtning men oro kring råvarupriser och investeringar. Dessutom spår chefekonomen Kerstin Hallsten att hennes tidigare arbetsgivare Riksbanken höjer räntan inom kort. ”Det är ganska naturligt att börja lätta på gasen”, säger hon till TN.

Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten spår en fortsatt återhämtning för ekonomin, men även en del problem. Flaskhalsar, stigande råvarupriser och osäkerhet kring investeringar utgör orosmoln.

– Vi har den bilden som många andra delar när det kommer till den allmänna återhämtningen. Det kommer att vara en fortsatt stark återhämtning framöver, säger hon till Tidningen Näringslivet.

”Man gasar på för fullt med den ekonomiska politiken samtidigt som samhället öppnar upp mer och mer”

Återhämtningen beror till stor del på den expansiva politik som förs världen över, menar Kerstin Hallsten.

– Drivkraften bakom återhämtningen är den väldigt expansiva finanspolitik som förs i många länder, inte minst i Kina och USA. Det är två stora ekonomier som drar med sig andra länder. Sedan har man också en expansiv penningpolitik med låga räntor och mycket obligationsköp. Man gasar på för fullt med den ekonomiska politiken samtidigt som samhället öppnar upp mer och mer, det driver på ekonomin.

Framförallt tjänstesektorn tar fart när pandemin klingar av.

– Tjänstesektorn har inte kunnat producera lika mycket under pandemin på grund av nedstängningarna, så nu när samhällen öppnar upp igen utvecklas de starkt.

Hämmar industrin

Stigande råvarupriser bromsar industrins utveckling.

– Vissa delar av ekonomin har påverkats positivt av pandemin med ökad efterfrågan, men där har vi i vissa fall sett stora utbudsproblem. Det har skapat flaskhalsar som bromsar återhämtningen på industrisidan, det har bland annat uppkommit brist på insatsvaror, stigande kostnader för insatsvaror och problem med frakt av varor.

Kerstin Hallsten lyfter att klimatutmaningarna riskerar att få en hämmande effekt på ekonomin.

– Inför den klimatutmaning vi står inför så är det mycket ny politik som ska införas. Just nu vet man inte hur politiken kommer att landa eller hur konsumenterna kommer att bete sig framöver, det skapar osäkerhet och försiktighet kring investeringar just nu.

Spår höjd reporänta

I Industriarbetsgivarnas konjunkturprognos förutspås att inflationen ligger kvar på lite högre nivåer vilket får Riksbanken att höja reporäntan redan nästa år. Kerstin Hallsten, som själv har jobbat många år på Riksbanken, siar om hur centralbanken tänker i det här läget.

– Jag tänker mig en situation där det globala kostnadstrycket och pristrycket blir högre än vad det har varit under de senaste åren. När Riksbanken då blickar framåt med förväntningar om fortsatt återhämtning så är det ganska naturligt att börja lätta på gasen.

En höjd reporänta behöver inte vara något dramatiskt, menar Kerstin Hallsten.

– Det behöver inte alls bli någon dramatik. Det handlar i grunden om en god ekonomisk utveckling, då är det inte ett problem att släppa på gasen, problemen skulle snarare uppstå om Riksbanken fortsätter att gasa för fullt, då riskerar vi mer flaskhalsar i ekonomin.