Boprisfall väntas i inflationens spår

Boräntan spås stiga. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Högre bolåneräntor och pressade priser på bostäder. Den högre inflationen lär få effekt på hushållens ekonomi.

– En mindre ränteuppgång, säg en halv procentenhet, kommer att bromsa prisutvecklingen, säger Tor Borg, analyschef och ränteanalytiker.

Inflationen har stigit markant senaste tiden, över tre procent enligt den senaste siffran för oktober. Globala transportproblem och liknande har skapat fördyringar, förseningar och varubrist. Lägg till rejält dyrare pris på el och bränslen så har det sammantaget tryckt upp priser på varor och tjänster, brett över hela spektrat.

Tillfälligt eller ej – ekonomer och andra, som tidigare viftat bort inflationsspöket, är inte så säkra på sin sak längre.

"Högre än i dag"

– Men oavsett det, inflationen lär hamna mer i nivå med inflationsmålet (två procent) och där har vi inte varit på många, många år, säger Tor Borg, tidigare ränteanalytiker på bank, och efter ett mellanspel på Boverket, i dag analyschef på Citymark.

– Och därmed bör räntorna också ligga på en mer normal nivå, eller åtminstone högre än i dag, fortsätter han.

Hittills har de längre statsobligations- liksom bostadsobligationsräntorna stigit tydligt sedan i somras, uppemot 0,5 procentenheter. Det är de räntorna som styr de bundna bolåneräntorna. Flera av bankerna har också senaste veckorna höjt sina listpriser, konstaterar Robert Boije, chefsekonom på SBAB, men än så länge är genomslaget mer blygsamt på de faktiska snitträntorna som kunderna förhandlat sig till och som bankerna tvingas redovisa på sina sajter.

Få tror på Riksbanken

Däremot är det mer osäkert var de rörliga räntorna tar vägen. Upp är ett ganska säkert stalltips, enligt Robert Boije och Tor Borg. Frågan är när?

Riksbankens reporänta styr, och hittills har den svenska centralbanken hållit sig fast vid att en första höjning sker först andra halvan av 2024.

– Men tittar man på vad marknaden tror, prissättningen där, så blir det en höjning redan mot slutet av 2022, alltså två år tidigare, säger Robert Boije.

Summa summarum, räntorna är på väg upp, det får en effekt på bostadspriserna, tror både Tor Borg och Robert Boije. Hur mycket är förstås svårt att säga.

Nästa år blir ränteeffekten inte så stor och hushållen väntas få ett allmänt standardlyft när ekonomin växer, tror Boije, men därefter spår han att priserna på bostäder faller 2023 och 2024 och ligger om ett par år runt fem procent lägre än i dag.

Fönstret öppet

Och så den vanligaste frågan: Rörligt eller bundet?

– Jag brukar aldrig uppmana folk att binda för det har sällan varit en god idé. Men om man av någon anledning föredrar en bunden ränta så är det ett fönster öppet nu, säger han.

För fortfarande ligger de bundna, på två och tre år, lägre än de rörliga bolåneräntorna.

Olle Lindström/TT