DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Amerikansk inflation skapar oro

Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen i USA har klättrat upp till nivåer som gör marknaden nervös. I dag kommer april-siffran.

– Frågan är om det här är tillfälligt eller permanent, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Den amerikanska inflationen har spökat en tid. När den stiger ökar också oron för högre räntor och att ekonomin ska överhettas. Samtidigt som återhämtningen, efter den ekonomiska kris pandemin utlöste, är i gång fortsätter stimulanser att pumpas ut i systemen.

– Om det är så att inflationen kommer att vara permanent högre än tidigare innebär det att våra centralbanker måste agera tidigare med till exempel räntehöjningar, och det gillar inte börsen, säger Robert Bergqvist.

Över inflationsmålet

Enligt honom brukar inflationssiffran vara relativt förutsägbar. Den ovanliga situationen världen befinner sig i just nu på grund av pandemin höjer dock risken för överraskningar.

Inflationsökningstakten har varit förhållandevis stabil på 0,2 procent per månad och det är vad marknaden räknar med även denna gång. Det skulle då ge en årstakt på 3,6 procent för KPI.

– Det är klart över inflationsmålet, säger Robert Bergqvist.

För kärninflationen, inflationen rensat från energikomponenten, räknar marknaden med en årstakt på 2,3 procent. Inflationsmålet ligger på 2 procent.

I april för ett år sedan, i början av pandemin, noterades ett stort prisfall. Den förhållandevis höga inflationen nu speglar att råvarupriser och fraktkostnader stigit senaste året.

– Historien visar att den här typen av kostnadsökningar inte biter sig fast i inflationen. De brukar falla ut efter något år. Nyckeln till hur inflationen kommer att utvecklas är lönetillväxten, säger Bergqvist.

Tillfällig utveckling?

Oron för överhettning eldas på av att USA:s president Joe Biden presenterat ett stimulanspaket om totalt 6 000 miljarder dollar.

– Det är monstruösa belopp och adderar till osäkerheten. Det finns en rädsla för att Biden och Yellen (USA:s finansminister) tar i för mycket samtidigt som ekonomin redan är på gång.

Samtidigt tror många bedömare i dagsläget att den höga inflationen är tillfällig. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har också vid flera tillfällen den senaste tiden upprepat att det är långt kvar tills man kan dra i den penningpolitiska bromsen. Men pandemin och hur den ska utvecklas är fortfarande okänd terräng även för de mest erfarna ekonomer, påpekar Bergqvist.

– Den fråga vi inte får svar på är om det här är tillfälligt eller permanent. Det vet vare sig ekonomer eller centralbanker genom att titta på dagens siffror. Är vi på väg in i ett landskap med en inflation klart över målet? Vi behöver ett par månaders siffror för att se det, säger Robert Bergqvist.

Helena Wande/TT