DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Almega: Faran inte över trots stark oktobersiffra

Almega överraskas av att inköpschefsindex för tjänstesektorn pekar uppåt. Det ser tuffare ut framåt, varnar Almegas Patrick Joyce.

Swedbank och Silfs inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,9 i oktober. Det kan jämföras med indexnivån 55,1 i september. Ett indexvärde över 50 tyder på ökad aktivitet i sektorn. Men trots att indexet nu ökar något har det sjunkit de senaste månaderna. I augusti låg siffran på 58,6.

Swedbank noterar att det är en överraskande stark siffra, men skriver också i ett pressmeddelande att risken för en svagare utveckling framåt snarare har ökat i och med nedgången i industrin och hushållens krympande köpkraft.

Inköpschefsindex har fallit det senaste halvåret.

– Det var en överraskande uppgång med tanke på att industrikonjunkturen fortsätter att mattas av och att hushållens köpkraft försvagas av den hög inflation och stigande räntor, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce i en kommentar.

–Uppgången i oktober förklaras av en stigande orderingång men är sannolikt tillfällig. Tjänsteföretagens produktionsplaner på längre sikt fortsätter att sjunka, lägger Patrick Joyce till.