RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Svenskt Näringsliv: Inflationen på väg ned

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, höjer BNP-prognoserna för i år och nästa år. Arkivbild Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Inflationen börjar ge med sig och faller troligen ned till Riksbankens mål kring 2 procent till slutet av året. Det drar med sig räntorna nedåt 2024, enligt Svenskt Näringslivs ekonomer.

Slutsatsen är att konjunkturnedgången inte blir riktigt så djup som befarat.

Det är just nu ett ansträngt och problematiskt läge för många hushåll och företag i inflations- och räntechocken. Och lågkonjunkturen kommer hålla i sig i flera år – ända in i 2025, varnar Svenskt Näringslivs ekonomer.

Halverat antal bygglov

Konsumtionen pressas och byggbranschen tvärnitar, med en halvering av antalet bygglov. Det har också etablerat sig en utbredd pessimism hos företagen, med oro för varsel.

– Men det verkar som att ekonomin i sig har varit lite mer motståndskraftig än vad de flesta hade trott, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv till TT.

– En förklaring är att de räntehöjningar Riksbanken har gjort inte riktigt har fått effekt ännu och många hushåll har använt sparande som de byggt upp under pandemin till konsumtion. Det har gjort att lågkonjunkturen kommer lite senare, tillägger han.

Förutom höjda BNP-prognoser för 2023 och 2024 sänker Daunfeldt och hans ekonomer prognosen för arbetslösheten. Och när organisationen pratar med sina medlemsföretag syns en marginellt mer positiv bild i framtidsplanerna.

"På frågan om medlemsföretagen ser risk för uppsägningar och varsel inom ett halvår svarar nu 23 procent att det finns en sådan risk medan motsvarande siffra från i januari låg på 26 procent. Trots denna svaga förbättring anger alltså nästan vart fjärde företag att de kan tvingas säga upp personal den kommande tiden", skriver ekonomerna i en konjunkturrapport.

Daunfeldt räknar med att Riksbanken börjar sänka styrräntan nästa år.

– När inflationen sjunker under inflationsmålet på 2 procent 2024 bör Riksbanken börja sänka räntan, för att få upp inflationen. Då hänger boräntorna med nedåt, säger han.

– Det finns en möjlighet att Riksbanken väljer att vara lite mer hårdhudad och hålla uppe räntan längre, för att signalera något. Det finns ju alltid en osäkerhet kring det här, om man nu har ändrat beteende, tillägger han.

"Hög grad av osäkerhet"

Han tillägger att det är osäkert hur snabbt inflationen kommer att falla.

– Det är en hög grad av osäkerhet, säger Daunfeldt.

Lägre boräntor gör hushållen mer positiva inför framtiden och kan även ge en återhämtning för bostadsinvesteringar, enligt Svenskt Näringslivs ekonomer. Men det går inte att blåsa faran över.

"Konjunkturläget är negativt under hela prognosperioden och lågkonjunkturen kommer sträcka sig ända in i 2025", skriver de i rapporten.

De varnar samtidigt för risker i den kommersiella fastighetssektorn, som får problem när räntorna höjs snabbt. De oroas även av protektionistiska strömningar, både i USA och EU.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Svenskt Näringslivs ekonomer justerar upp prognosen för 2023. Sveriges BNP krymper bara med 0,9 procent, enligt uppdaterade siffror från näringslivsorganisationen. Tidigare låg prognosen på minus 1,6 procent.

Återhämtningen 2024 blir också något bättre än vad ekonomerna trodde. Tillväxten nästa år beräknas till 0,9 procent, mot tidigare 0,8 procent.

Inflationen enligt det så kallade KPIF-måttet beräknas i år till i snitt 6 procent för att falla ned till 1,6 procent 2024. Samtidigt justeras prognosen för arbetslösheten ned till i snitt 7,8 procent i år och 8,1 procent 2024, mot tidigare 7,9 respektive 8,2 procent.

Riksbankens styrränta väntas toppa på 3,75 procent i år och falla ned till 2 procent 2024.

Källa: Svenskt Näringsliv: Det ekonomiska läget

Svenskt Näringsliv: Det ekonomiska läget. Lågkonjunktur och avtagande inflationstakt.