ELKRISEN

Företagare fick elstöd avsett för hushåll

Flera av LRF:s medlemmar har hört av sig med frågor om utbetalat elstöd. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Ekonomi (TT)

Elstödet på drygt 17 miljarder som skulle gå till privathushåll har också betalats ut till vissa företagare med enskild firma. Bland dem finns en del lantbrukare, rapporterar Ekot.

Medlemmar hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har hört av sig till organisationen med frågor om elstödet, som betalats ut av Försäkringskassan.

– Det har visat sig att det gått till näringsidkare som drivit företag i form av enskild firma och inte har separata elabonnemang för näringsverksamheten, säger Johnny Kjellström, med ansvar för elstödsfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till radion.

Rådet är att invänta instruktioner ifrån myndigheterna, säger Kjellström.

Försäkringskassan skriver i ett uttalande till Ekot att man gjort kontroller för att undvika att stöd betalats ut till näringsidkare och att det arbetet fortsätter. Det kan också bli aktuellt med återbetalning, skriver myndigheten.

Försäkringskassan har tidigare gått ut med att man misstänker att elkonsumenter som också driver företag felaktigt kan ha fått pengar i utbetalningen, som är avsedd för privata hushåll i elområde 4 och 3.

Vilka som tagit emot pengarna hålls hemligt eftersom riksdagen antog regeringens lagförslag om att sekretessbelägga elstödet.

De tio personer som har fått de största summorna utbetalda i elstöd har alla fått över 300 000 kronor. Den största utbetalningen var på 773 669 kronor och den näst största på 475 039 kronor, enligt siffror från Försäkringskassan som TT tagit del av.