DEN SVENSKA INDUSTRIN

Industrin: Femte kvartalet med vikande siffror

Fortsatt hyfsad god industrikonjunktur. På bilden en masugn vid stålbolaget SSAB i Oxelösund. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Toppen har passerats visar industrins återkommande mätning av temperaturen på verkstadsgolvet.

Det samlade indexet, som mäter aktiviteten i verkstadsindustrin, sjunker något från en hög nivå under fjärde kvartalet. Det är femte kvartalet i rad med vikande siffror, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens kvartalsvisa barometer.

Men ändå, sammantaget ökar orderingången något, även om bilden är något splittrad mellan delbranscher. Och andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande i sina tillverkningsanläggningar minskar bara lite, och ligger fortfarande över det historiska snittet. Likaså är efterfrågan på arbetskraft högt även om också den avtar något, enligt sammanfattningen av rapporten.

Men inför 2023 är utsikterna dystrare.

"Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och konjunkturtoppen är passerad för denna gång och i kombination med den kostnads- och inflationschock vi ser kommer att inverka negativ på teknikindustrins affärsläge framöver", skriver Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen, i en kommentar.

Speciellt byggindustrin ser oroande ut inför 2023:

"Teknikföretag som levererar till Sveriges byggsektor börjar redan nu märka av en minskad orderingång från byggindustrin", skriver Lindqvist.

Men arbetsmarknaden är generellt sett god i verkstadsindustrin fortfarande med brist på arbetskraft.

"Behovet av arbetskraft har minskat något från en hög nivå. Effekterna på arbetsmarknaden följer dock den allmänna konjunkturutvecklingen med eftersläpning så effekterna här kommer först senare", fortsätter Lindqvist.

Olle Lindström/TT