KLIMATOMSTÄLLNINGEN

EU laddar för gemensam sladd

Efter mer än ett årtionde av diskussioner tvingar EU tekniktillverkarna att från 2024 använda usb-c. Bild: Annika Byrde/AP/TT

EU (TT)

En enda sorts laddare räcker snart för att ladda en rad prylar som säljs inom EU. Och kunder ska kunna välja om de vill köpa en pryl med eller utan medföljande stickkontakt.

Det sista formella godkännandet från EU:s medlemsländer i ministerrådet har nu klarats av, vilket innebär att mobiltelefoner, läsplattor, handhållna spelkonsoler, småhögtalare, möss och tangentbord vid slutet av 2024 måste vara utrustade med så kallad usb-c-kontakt.

40 månader senare börjar beslutet gälla även för bärbara datorer.

Att kunna använda en och samma laddare till alla enheter, oavsett tillverkare, har länge efterlysts av konsumenter. Ur miljösynpunkt har EU-parlamentet lyft fram att 11 000 ton laddare slängs i EU varje år.

I beslutet ingår också att kunder inte ska tvingas köpa en produkt med medföljande laddare vid varje köptillfälle.

Samtidigt har de nya reglerna fått kritik för att redan vara förlegade, då allt fler produkter fungerar med trådlös laddning.

EU började 2009 diskutera behovet av gemensam laddstandard med branschen, och sedan dess har antalet varianter minskat från omkring 30 till tre – usb-c, mini-usb och Apples lightning. Apples tillhör kritikerna till standardiseringen, som den amerikanska techjätten hävdar kan bromsa innovationsviljan.

Renaud Foucart vid Lancaster University tror att beslutet kommer att påverka hela världen.

"EU:s beslut att standardisera laddarna kommer antagligen att ha globala implikationer. När techtillverkarna byter till samma sorts laddare för europeiska konsumenter, så vore det kostsamt att producera en annan teknik för andra delar av världen", skriver han i The Conversation.

Gustav Sjöholm/TT