RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Banken: Högre inflation väntas i söder

Samtliga regioner kommer att påverkas av den inbromsande ekonomin, enligt banken. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Bostadsbyggandet kommer troligtvis att sakta in och elpriserna kan slå mot en stark arbetsmarknad. Inflationen väntas i vinter bli betydligt högre i södra Sverige jämfört med i norra, enligt Swedbanks rapport.

Att ekonomin saktar in kommer att påverka samtliga regioner, det skriver Swedbank i sin nya rapport om hur konjunkturutsikterna påverkar landets regioner.

Förutom att bostadsbyggandet kommer att sakta in så kommer även de höga räntorna bidra till att bostadspriserna fortsätter att backa i hela landet. Banken räknar i stort med hela 15 procents nedgång fram till det första halvåret under 2023.

Men ett betydligt större prisfall är däremot att vänta i storstadsregionerna Stockholm och Uppsala, där hushållen i genomsnitt är mer skuldsatta i relation till sin inkomst och därmed räntekänsligare. Hela pandemins prisuppgång kan till och med raderas ut där, enligt Swedbanks prognos.

Inflationen väntas även stiga mer i de södra elprisområdena till följd av de höga elpriserna i vinter, jämfört med i norr. KPI-inflationen kan då stiga till drygt 14 procent i södra Sverige, jämfört med knappt 12 procent i norra Sverige, enligt bankens beräkningar.

De höga elpriserna som slår mot företagen kan även bidra till att arbetsmarknaden i södra Sverige och i norra delarna av Mellansverige utvecklas sämre.