DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

IMF ger Storbritannien åthutning

Ingen bra ide med skattesänkningar nu, enligt IMF. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik

Ekonomi (TT-AP)

IMF tar Storbritanniens nya regering i örat för skatteförslagen som fick pundet att rasa. Nu tar också den brittiska centralbanken till enorma stödköp för att förhindra en krasch.

"Tänk om när det gäller de föreslagna skattesänkningarna, de är som att hälla bensin på inflationsbrasan, och ökar också ekonomisk ojämlikhet".

Internationella valutafonden, IMF, säger åt den brittiska regeringen med nyvalde premiärminister Liz Truss på skarpen efter fredagens ofinansierade skattesänkningspaket på 45 miljarder pund (cirka 549 miljarder kronor).

Det brittiska pundet föll till rekordlåga nivåer mot dollarn. Storbritanniens centralbank Bank of England har deklarerat att den står beredd att höja räntan så mycket som krävs för att försvara pundet.

Men skatteförslaget har resulterat i ett omedelbart hot, som centralbanken har fått varningar om från flera håll.

Investerare kan fly brittiska tillgångar i panik och på så vis kan den brittiska finansmarknaden kollapsa.

Gigantiska stödköp

Under onsdagen meddelade därför Bank of England att den sjösätter en plan för stödköp av statsobligationer på runt 5 miljarder pund (drygt 60 miljarder kronor) per dag, allt för att förhindra kraschen.

Åtgärden fick effekt direkt. Statsobligationer med 30-årig löptid sjönk rejält.

Syftet med regeringens förslag om skattesänkningarna är att sätta fart på den brittiska ekonomiska tillväxten.

Fast den idén ger inte IMF mycket för.

"Givet att inflation pressar många länder, inklusive Storbritannien, så rekommenderar vi inte stora och oprecisa skattepaket vid detta tillfälle, eftersom det är viktigt att skattepolitiken inte går på tvärs med penningpolitiken" skriver IMF, och tillägger att förslaget också kommer att öka på ojämlikheten och bör övervägas igen.

Johanna Cederblad/TT