RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Teknikföretagen: Resonemang om inflationskompensation feltänkt

Bild: Eva Lindblad

”Tillfälliga chocker i reallöner och vinster ska inte ligga till grund för löneavtalen”, säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt, angående förslag om kompensation för inflation i kommande avtalsrörelse.

Företagen kan inte kompensera för de ökade kostnaderna och inflationen är inte en del i lönebildningsmodellen, understryker Mats Kinnwall.

– Talet om kompensation är väldigt konstigt. Det står inget i industriavtalet om att löntagarna ska kompenseras för inflation och hela resonemanget om kompensation är felaktigt. Vi har haft en global utbudschock som pressat upp kostnaderna för såväl företag som löntagare. Det är inte så att företagen på något sätt gynnats, tvärtom pressas nu vinstmarginalerna, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Grunden i den svenska modellen är att stärka konkurrenskraften, betonar han.

– Tillfälliga chocker i reallöner och vinster ska inte ligga till grund för löneavtalen. I många år var inflationen lägre än inflationsmålet och arbetstagarna, som utgick från inflationsmålet, fick därmed betydligt större reallöneökningar än om inflationen blivit 2 procent. Då blir det väldigt svårt att säga att ett år med fallande reallöner ska kompenseras, säger Mats Kinnwall till nyhetsbyrån.

Di: Teknikföretagen: Tal om inflationskompensation helt feltänkt