KRIGET I UKRAINA

Börsen håller andan inför västvärldens svar

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist säger att aktiemarknaden väntar på västvärldens svar på Rysslands besked. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Ryssland erkänner de separatistkontrollerade områdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Nu väntar världens börser på västvärldens svar, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Aktiebörserna i hela världen har pressats nedåt under den senaste veckan av rädsla för hur ekonomin kan påverkas om Ryssland anfaller Ukraina. När beskedet kom på måndagskvällen om att Ryssland erkänner utbrytarområdena och skickar in så kallade fredsbevarande styrkor var börserna i Europa och USA stängda – den stora frågan är hur aktiemarknaden reagerar när börserna öppnar igen på tisdagsmorgonen.

"Vet lite om detaljerna"

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tror att USA:s och EU:s svar blir avgörande för börsens reaktion.

– För att avgöra vart börserna tar vägen behövs information om hur USA och EU tolkar det här beskedet, säger han.

– Det vi kommer få besked om är vilken typ av sanktioner som blir aktuella. Det vi vet så här långt är att det kan utfärdas betydande sanktioner som verkligen skadar den ryska ekonomin, men vi vet väldigt lite om detaljerna.

Europas energitillförsel

Aktiemarknadens oro för omfattande ekonomiska sanktioner mot Ryssland handlar inte i första hand om att den ryska ekonomin skulle påverkas negativt, utan om att Ryssland kan svara genom att strypa exporten av gas och olja till Europa, enligt Bergqvist.

– Den ryska ekonomin påverkar världsekonomin, men är inte så pass stor att den ändrar konjunkturkurvorna, säger han.

– Det vi är mest oroliga för är Europas energitillförsel. Vi har en pågående energikris, och det här kan leda till att vi inte får tillgång till energi och att energipriserna stiger. Då ökar sannolikheten för stagflationsscenariet som är den sämsta tänkbara miljön för börsen, det vill säga att de höga energipriserna sänker den ekonomiska tillväxten samtidigt som inflationen stiger, säger Bergqvist.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT