CORONARESTRIKTIONERNA

WHO: Omikron stor utmaning för vården

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att omikronvariantens snabba spridning kan leda till stora störningar inom bland annat hälso- och sjukvården. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Världen (TT)

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att den nya omikronvarianten kan få ytterligare konsekvenser för sjukvården runtom i världen.

Tidiga studier har pekat på att den nya varianten inte leder till lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter av viruset. Däremot verkar den vara mer smittsam än exempelvis deltavarianten och det i sin tur kommer påverka vården, menar WHO.

"En kraftig ökning av omikron, även om den ger en något mildare sjukdom, kommer fortfarande resultera i många inläggningar på sjukhus och leda till stora störningar inom hälso- och sjukvården och andra samhällskritiska verksamheter", säger Catherine Smallwood vid WHO i ett uttalande.

Fortsatt är mycket okänt kring omikronvarianten, men dess framfart och det faktum att vaccinen kanske inte är lika effektiva mot varianten har fått många länder att införa restriktioner på nytt.

I förra veckan hade varianten upptäckts i drygt 100 länder, enligt WHO.