V kräver avtal för att släppa fram Andersson

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på väg in till mötet med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson möter Vänsterledaren Nooshi Dadgostar för samtal under fredagen.

– Det jag kommer att säga till Magdalena Andersson är att vi kräver förhandlingar och ett avtal, sade Dadgostar på väg in till mötet.

Annars släpper V inte fram Andersson som statsminister, har hon gjort klart.

Anderssons mål med samtalen är att försöka säkra V-stöd i en kommande statsministeromröstning. Igår fick hon i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera möjligheterna att bilda en ny regering.

Vänsterpartiets stöd, i form av att lägga ner rösterna och inte rösta emot henne, är avgörande för att Andersson ska kunna bli statsminister och bilda regering.

Direkt när talmannen givit henne uppdraget bjöd Andersson in V-ledaren till samtal. Men Vänsterpartiet vill ha just förhandlingar, som Dadgostar förutspår kan bli stora, långa och svåra och ta avsevärd tid.

Utan en uppgörelse med Magdalena Andersson tänker inte V släppa fram henne som statsminister, gjorde Dadgostar också klart efter mötet med talmannen på torsdagen.

När Vänsterledaren kom till mötet med Andersson idag nämnde hon högre pensioner och bättre sjukförsäkring som viktiga områden att få något inom.

Magdalena Andersson har fått tid av talmannen till tisdag den 16 november klockan 10 på sig för uppdraget att sondera, men kan begära förlängd tid om hon anser sig behöva det.

Centerpartiet har redan meddelat att det kommer att acceptera Magdalena Andersson i en kommande statsministeromröstning. Men S-ledaren måste även ha Vänsterpartiets stöd.