KRIGET I UKRAINA

Uppgifter om explosioner efter lugn natt i Kiev

Bild från Charkiv under söndagen. Bild: Marienko Andrew/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Natten mot måndagen har beskrivits som förhållandevis lugn på flera håll i Ukraina, men vid 03-tiden, svensk tid, skriver Ukrainas underrättelsetjänst på Telegram att explosioner har hörts i bland annat Kiev och Charkiv.

Underrättelsetjänsten skriver: "En raket träffade ett bostadshus i centrum av Tjernihiv. En brand bröt ut, två nedre våningar brinner. Antalet skadade är för närvarande okänt."

Amerikanska The Washington Post rapporterar att grannen Belarus förbereder sig för att skicka soldater till Ukraina. Landet har hittills upplåtit sitt territorium och gräns mot Ukraina för de ryska invasionsstyrkorna.

Kärnvapenberedskap

Rysslands president Vladimir Putin höjde på söndagen tonläget då han beordrade förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Fördömandena haglade från ett antal länder, liksom Nato och EU. EU stängde dessutom sitt luftrum för ryskt flyg och har dessutom lovat att vapenleveranser till Ukraina ska finansieras av unionen.

– Vi kommer till och med att förse dem med stridsflyg. Vi pratar inte bara om ammunition, vi förser dem med vapen för att gå ut i krig, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell sent på söndagskvällen.

Fler sanktioner kan komma, om inte Ryssland avbryter sin invasion, varnar G7-länderna i ett gemensamt uttalande.

Under måndagen ska FN:s generalförsamling hålla ett extrainsatt möte för att diskutera den ryska invasionen.

USA:s president Joe Biden kommer dessutom att hålla i ett möte med landets allierade på måndagen för att diskutera utvecklingen i Ukraina och hur man ska samordna sig, säger Vita huset i ett uttalande, utan att närmare gå in på vilka allierade som åsyftas.

Fler vill hjälpa

Fler länder har erbjudit sig att hjälpa Ukraina. Bland annat säger Australien att man ska bidra med vapen, utan att precisera vidare. Tidigare har landet lovat utrustning och medicinska förnödenheter, liksom kapital.

Och sent på söndagen meddelade Kanada att man kommer att skicka hjälp till Ukraina i form av skyddsutrustning. Landet utesluter inte möjligheten att framöver även skicka soldater.

Kanadas utrikesminister Mélanie Joly säger att hon fått en direkt förfrågan från Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanisjyna.

För två veckor sedan, innan det ryska angreppet, meddelade Kanada att man skulle skicka vapen och ammunition till Ukraina, liksom ett lån på 500 miljoner kanadensiska dollar.