Ukraina tackar Johnson för hjälpen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Kiev den 17 juni. Arkivbild. Bild: Presstjänsten hos Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Storbritannien (TT-NTB)

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tagit en framträdande roll i västvärldens svar på kriget i Ukraina. Johnson får beröm och tack från Ukraina efter att han meddelat sin avgång.

Johnson har varit ett stöd för Ukraina i "den svåraste av tider" efter Rysslands invasion, skriver president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak på Twitter.

"Tack Boris Johnson för att du insåg vilket hot monster-Ryssland utgör och för att alltid ha gått i täten när det gäller att stötta Ukraina", skriver han.

Johnson var bland annat en av de första utländska statsledarna som besökte Kiev efter att kriget bröt ut.

Rysslands regim kommenterar kort att den hoppas på en mer medgörlig motpart i Storbritannien framöver.

– Han (Johnson) tycker inte om oss så mycket. Vi tycker inte om honom heller, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till ryska medier.

Boris Johnson var den som drev igenom Storbritanniens utträde ur EU och har blivit känd som en tuff förhandlare av motparten. EU:s chefsförhandlare i samband med brexit, Michel Barnier, hoppas på bättre relationer med Storbritannien.

– Boris Johnsons avgång öppnar ett nytt kapitel i förhållandet till Storbritannien, twittrar han.

Barnier hoppas på att förhållandet framöver blir mer "konstruktivt", och att parterna respekterar ingångna avtal. Han syftar på Nordirlandsprotokollet som Storbritannien velat ändra.