DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

U-sväng: Hunt stoppar skattesänkningarna

Jeremy Hunt lämnar sitt hem i fredags efter det att han precis blivit utnämnd till finansminister. Bild: Aaron Chown/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Storbritannien med nye finansminister Jeremy Hunt gör nu en u-sväng när det gäller finanspolitiken. Tidigare kritiserade skattelättnader tas helt bort.

– Tillväxt kräver stabilitet, säger Hunt i parlamentet.

"En historisk vändning", benämns den förändring som nu sker i Storbritannien. I stället för de skattelättnader som premiärminister Liz Truss och tidigare finansministern — numera sparkade Kwasi Kwarteng — tidigare föreslagit väntar en helt annan verklighet för de brittiska företagen och hushållen.

"I princip alla" tidigare planerade skattelättnader rivs nu upp vilket ska ge 32 miljarder pund (drygt 400 miljarder kronor) i "besparingar" till den brittiska statskassan.

"I en tid när marknaden helt riktigt kräver åtaganden gällande statsfinanserna är det inte rätt att låna pengar för att finansiera skattelättnader", säger Hunt i en kommentar.

"Satt allt i brand"

Tidigt på måndagskvällen presenterade han sin nya budgetplan för parlamentet.

– Anledningen till att Storbritannien alltid har varit framgångsrikt är att vi vid stora och avgörande stunder vi vågat fatta avgörande beslut som tjänat vårt land på lång sikt och gått hand i hand med medkännande konservativa värderingar.

Oppositionen var inte imponerad.

– De har satt allt i brand, och nu hävdar de att allt är bra. Men den som en gång satt sitt hus i brand är inte pålitlig, svarade Labours ekonomiska talesperson Rachel Reeves i kammaren.

Frånvarande Truss

Samtidigt som Hunt presenterade sin plan satt en samlad Truss vid Jeremy Hunts vänstra sida och tittade ner, till synes utan att reagera.

Premiärministern hade till mångas förvåning inte varit närvarande under den första timme underhuset var samlad för bland annat premiärministerns frågestund.

I stället fick majoritetsledaren Penny Mordaunt svara på frågor, som när de inte var berömmande från egna partimedlemmar alla var på temat "Varför är inte premiärministern här och försvarar sitt agerande" och "Borde hon inte avgå?".

Varför Truss inte fanns i kammaren för att svara på frågor fick parlamentarikerna inte veta.

Pundet stärktes

Jeremy Hunt fick ta över efter Kwarteng som efter bara sex veckor på posten fick sparken av premiärminister Liz Truss efter att regeringens föreslagna skattelättnader på 45 miljarder pund fått den brittiska valutan att rasa, och landets centralbank att vidta krisåtgärder när finansmarknaden kraftigt ifrågasatte förslagen.

Efter måndagens besked stärktes det brittiska pundet mer än 2 procent gentemot den amerikanska dollarn.

Ytterligare en marknadsreaktion är att räntan på den tioåriga statsobligationen sjönk från 4,33 procent i fredags till 4,06 procent.

Förkortat elprisstöd

Förutom inkomstskatten märks också en tydlig förändring för de brittiska hushållen när det gäller det planerade pristaket för elpriserna. Denna åtgärd ska nu enbart gälla fram till och med april nästa år, meddelar Hunt.

”Premiärministern och jag har kommit överens om att det skulle inte vara ansvarigt att fortsätta att exponera statsfinanserna till den volatilitet som råder kring internationella gaspriser”, uppger Hunt.

Utöver detta märks också tidigare planerade skattelättnader för turister som besöker Storbritannien som nu tas bort liksom frysningen av landets alkoholskatt.

Budgeten ska vara klar om två veckor, den 31 oktober.