STORMAKTEN KINA

Tyska industrin skärper tonen mot Kina

Bilar uppställda i hamnen i Bremerhaven i väntan på export. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Ekonomi (TT)

Tyskland behöver en diskussion om hur Kina och andra auktoritära handelspartner ska hanteras, och får inte dra sig för att sätta hårt mot hårt om vissa gränser överträds, anser det mäktiga tyska industriförbundet BDI.

– Universella mänskliga rättigheter, till exempel, är inte "interna angelägenheter", säger BDI-chefen Siegfried Russwurm i ett tal på en industrikonferens, enligt Reuters.

Kina är exportjätten Tysklands viktigaste handelspartner, och regeringen i Berlin är vanligen förhållandevis återhållsam med kritik mot kommunistregimen.

Armin Laschet, partiledare och kanslerkandidat för Angela Merkels kristdemokrater, medger behovet av att lufta åsikter, men manar samtidigt till försiktighet.

– Vi ska absolut lyfta våra synpunkter (om mänskliga rättigheter), men för den sakens skull behöver vi inte vända upp och ned på vår Kinapolitik, säger han på samma konferens, enligt Reuters.

I december i fjol baxades ett stort europeiskt-kinesiskt investeringsavtal i hamn, under det tyska EU-ordförandeskapet. EU-parlamentet vill dock inte ta i det med tång på grund av kinesiska sanktioner mot enskilda ledamöter, och projektet ligger därför på is.

Pontus Ahlkvist/TT