DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Tvära väderkast kasst för skörden

Årets spannmålsskörd minskar rejält på grund av kraftiga vädervariationer. Arkivbild. Bild: Björn Lindgren/TT

Ekonomi (TT)

Utdragen torka, följd av häftiga regn. Så lyder receptet för en dålig spannmålsskörd.

– Det blir klart sämre än en normalskörd i år, säger presschef Ulf Wallin på Lantbrukarnas riksförbund till TT.

LRF uppskattar skörden till 15–25 procent mindre än normalt i vissa områden. Orsaken är det ryckiga vädret. Först värme och torka. Sedan kraftiga lokala regn i augusti.

Allt regnande medför en ovanligt långvarig skördesäsong. I de mellersta och södra delarna pågår den fortfarande.

Mycket återstår att börja tröska, bland annat i östra Stockholmsområdet.

– Stora fält står fortfarande under vatten i vissa delar av landet, säger Ulf Wallin.

Fält under vatten

Typiskt för sommaren 2021 är också hur olika vädret har slagit i samma region. I till exempel lilla Blekinge tröskar lantbrukare för fullt i ett område. I ett annat har de inte ens kunnat börja på grund av vätan.

– I ett område kan det vara väldigt bra. Men bara några mil därifrån kan det stå under vatten, bekräftar Ulf Wallin.

TT: Är det inte alltid ryckigt sommarväder i Sverige?

– Inte på det här viset. Det var väldigt torrt under en lång period och slutade nästan att växa. Sedan kom regnen rätt sent, och det kom för mycket på en gång, svarar han.

Brådmogen säd

När det var varmt i början av sommaren brådmognade säden. Kärnorna blev därför inte lika stora som normalt, eftersom de inte hann utvecklas riktigt. Det gäller såväl spannmål, oljeväxter som trindsäd (främst ärter, bönor och vicker).

Den minskade skörden kan leda till att brödproduktionen påverkas, varnar LRF.

Brödföretaget Pågen oroas av de sämre skördarna hos sina odlare, men lovar att intensifiera arbetet med att säkra tillgången på bröd.

"En minskad skörd ska kanske inte benämnas som kris, men visar tydligt hur livsmedelsförsörjningen påverkas av yttre faktorer. Det är troligtvis inte sista gången vi ser somrar med extrema väderförhållanden", säger Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen, till Livsmedelsnyheter.se.

Fakta

Stora vädervariationer har slagit hårt mot det svenska jordbruket i sommar, rapporterar LRF. Sommarens inledande torka följdes av kraftiga regn, vilket leder till 15–25 procent sämre spannmålsskörd än normalt i vissa områden.

På Öland, och främst kring dess södra kust, resulterar vädret i en lägre spannmålsskörd än under den svåra torkan 2018.

I Västmanland har skörden bara kommit halvvägs. Men Skåne hade en tidig skörd och klarar sig bra, förutom en sämre rapsskörd än förväntat.

Även i västra Götaland har hela växtsäsongen präglats av stora vädervariationer. Ett exempel är odlingen av åkerbönor, med stora variationer i hela Västsverige.

Bäst, jämfört med normalår, verkar det ha gått i norra Sverige med goda vallskördar, som blir hö till djurens vinterfoder.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund (LRF)