FRIHANDELNS FRAMTID

Trudeau inför undantagslagar mot covidprotest

Ambassador Bridge har öppnat för trafik igen efter att ha varit blockerad av demonstranter. Bild: Nathan Denette/AP/TT

Kanada (TT-AP-AFP)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau väntas införa undantagslagar för att stoppa protester mot coronarestriktioner. Beskedet kommer efter det att gränsbron mellan Detroit i USA och Windsor i Kanada kunnat öppnas.

Men demonstrationer pågår fortsatt i bland annat huvudstaden Ottawa.

En högt uppsatt tjänsteman i Trudeaus regering bekräftar att premiärministern kommer att införa undantagslagar. Beslutet väntas gälla samtliga provinser i Kanada, men insatsen rör främst fortsatta protester med bland annat lastbilsblockader i Ottawa.

Beslutet togs efter samtal med samtliga provinsers ledare på måndagen. Undantagslagar ger regeringen omfattande befogenheter att återskapa ordning. Tidigare har dock Trudeau förkastat tankar om att använda militära insatser.

Trudeau väntas hålla ett tal till nationen senare under måndagen, skriver AFP.

Ekonomiska problem

Den tidigare blockaden av Ambassador Bridge mellan den kanadensiska provinsen Ontario och den amerikanska delstaten Michigan på andra sidan gränsen har kunnat brytas. Men de ekonomiska konsekvenserna är allvarliga då transporterna över den utgör en fjärdedel av all handel mellan länderna. Produktionen vid flera bilfabriker har tvingats pausa på grund av de inställda transporterna.

Doug Ford, som har titeln Ontarios premiärminister, meddelade att provinsen slopar de så kallade vaccinpassen efter det att blockaden hävts.

– Vi gör oss av med passen, sade Ford på en presskonferens, och hänvisade till att en stor del av befolkningen är vaccinerad, samt att smittspridningen av omikronvarianten har nått sin topp.

Fortsatt i Ottawa

I huvudstaden Ottawa pågår fortfarande protesterna, som nu är inne på tredje veckan. Många av demonstranterna är lastbilschaufförer som visar sitt missnöje med Trudeaus regering och dess hantering av pandemin. Protesterna startade i huvudstaden men har sedan spridit sig till andra delar av landet.

Demonstrationerna har inspirerat till liknande protester i Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna. Amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS) har uppgett att fler konvojer kan vara på gång i USA.