Tillräcklig täckning av bankomater i landet

Det finns tillräcklig täckning av kontanttjänster i landet, enligt PTS. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Det finns tillräcklig täckning av platser för uttag och insättning av kontanter i landet, enligt en granskning av Post- och telestyrelsen (PTS).

Enligt lagen får högst 0,3 procent av befolkningen ha ett längre vägavstånd än 25 kilometer till närmaste plats för kontantuttag. Den siffran låg den 1 september 2022 på 0,28 procent.

När det kommer till så kallad dagskasseinsättning får högst 1,22 procent av befolkningen ha längre än 25 kilometer till närmaste plats. Den siffran låg på 1,09 procent.

Hade täckningen inte bedömts som tillräcklig hade ärendet lämnats över till Finansinspektionen. Granskningen görs på nationell nivå, inte regionalt.

"Beräkningarna visar att det finns tillgång till kontanttjänster i betryggande utsträckning i hela landet sett till de gränser som anges i betaltjänstförordningen", skriver PTS på sin hemsida.

När samma granskning genomfördes senast, i somras, var andelen med för långt avstånd till något lägre: 0,26 procent för uttag och 1,00 procent för insättning.

Sedan den 1 januari 2021 är vissa större kreditinstitut och filialer till kreditinstitut skyldiga att tillhandahålla uttags- och insättningsplatser i betryggande utsträckning, skriver PTS.