OSUND KONKURRENS

Tidigare anställda gör miljonaffärer med Systembolaget

Bild: Leif R Jansson / TT

Tidigare anställda vid Systembolaget drar in miljonbelopp genom affärer med sin gamla arbetsgivare, rapporterar SvD.

För vinleverantörer som vill få in sina viner på Systembolagets ”Tillfälligt sortiment exklusivt” (TSE) är det grundläggande att få kontakt med Systembolagets inköpare. Men uppgiften är svår och i praktiken är det sju inköpare som har fått makten över vilka exklusivare viner som säljs till svenskarna.

För SvD uppger 19 av varandra oberoende källor att det finns nystartade vinleverantörer som lyckas väl med att få in lanseringar i TSE –anmärkningsvärt väl. De som lyckas bäst har ofta gemensamt en bakgrund som tidigare inköpare vid Systembolaget. Källorna som SvD talat med menar att inköparna sviker sin policy att behandla alla leverantörer lika.

Mellan januari och september 2020 stod TSE för 3,1 procent av Systembolagets försäljning, vilket innebär intäkter på över en miljard.

Vinhandlaren Martin Wall är en av få som öppet vågar kritisera Systembolagets inköpsrutiner.

– Kanske framstår jag som någon slags rättshaverist. Men det måste finnas en transparens. Det måste finnas ett system där alla ges en ärlig chans, säger Martin Wall till SvD.

SvD: ”Ingen vågar vara visselblåsaren. Då är du körd. Gör du dig ovän med en inköpare kan du hamna på deras “shitlist”.”