Talmannen: MP kan ha skadat riksdagen

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Talmannen föreslår en ny statsministeromröstning om S-ledaren Magdalena Andersson på måndag.

Samtidigt kritiserar han Miljöpartiet skarpt för partiets agerande.

– Jag blir lite förvånad, säger MP:s språkrör Märta Stenevi efter talmannens hårda – och ovanliga – kritik.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valdes och begärde sju timmar senare på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. I ett slag hade Anderssons regeringsunderlag ändrats.

Den direkta orsaken till MP:s avhopp var att M-KD-SD-budgeten vann budgetomröstningen i riksdagen på onsdagen. Detta efter att Centerpartiet inte röstade på regeringens budgetproposition.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som vi såg under gårdagen, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

"Ologiskt, orimligt"

– Jag tror det framstår för svenska folket som obegripligt. Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution. Det gör att politiken och skeendet framstår som oförutsägbart, ologiskt och orimligt, säger Andreas Norlén.

Han hade velat ha besked från Miljöpartiet i talmansrundorna. Då hade situationen kunnat undvikas, menar han.

– Då hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags. Då hade jag väntat till efter budgetomröstningen.

Stenevi bekräftar att diskussionen om budgeten och om att MP kunde lämna regeringen inte togs upp i talmansrundan med talmannen.

– Samtalet med talmannen var inför nomineringen om Magdalena Andersson. Då frågade han hur jag såg på om budgeten skulle gå igenom, och då såg jag goda förutsättningar.

Beslutet att lämna regeringen fattades sent, enligt Stenevi.

– Det beslutet togs efter statsministeromröstningen, men vi hade en diskussion det senaste dygnet när vi började få signaler om att C kanske svajade i inställningen till vår budget. Men det var inget vi visste och kunde agera på.

– Vi avvaktade besked från C och fick tyvärr besked att de skulle lägga ned sina röster.

Ställde inte frågan

Andreas Norlén ställde frågan till Andersson om hon var beredd att avgå om M-KD-SD-budgeten gick igenom, vilket statsminister Stefan Löfven (S) sagt sig vara villig att göra. Men talmannen ställde aldrig frågan till Miljöpartiet, vilket han ångrar. Samtidigt borde MP ha gjort saken klar.

– Jag hade aldrig föreställt mig att det beskedet inte gällde båda regeringspartierna. Så det är något jag i efterhand ångrar, säger han.

Märta Stenevi säger att MP berättade för Magdalena Andersson att de stod kvar vid löftet från i somras att avgå om budgeten föll.

Hon svarar inte på om MP visste att en ny statsministeromröstning skulle krävas, efter att Miljöpartiet gett beskedet att lämna regeringen.

– Det här är en situation som aldrig har uppstått, så mig veterligen visste vi det inte bättre än kammarkansliet förstod, säger hon.

Även Magdalena Andersson togs på sängen när MP gav beskedet, enligt Norlén.

– Jag uppfattar att hon blev lika överraskad som jag av vad som hände.

Norlén har hittills aldrig kritiserat enskilda partier på sina presskonferenser.

– Jag tycker att det som skedde i går var så pass anmärkningsvärt och hade kunnat undvikas på ett så pass enkelt sätt. Jag försöker vara neutral mellan riksdagens partier.

Nu läggs Andersson fram ytterligare en gång för en statsministeromröstning på måndag. Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram S-ledaren, när hon läggs fram på nytt.

Snabb process

Andreas Norlén hade också valet att nominera Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Men efter besked från MP, C och V att deras beslut ligger fast vill han snabba på processen.

– För att minimera skadorna på förtroendet på partierna, institutionerna, vill jag genomföra en statsministeromröstning så fort det bara går.

Många har säkert undrat om Magdalena Andersson i formell mening var Sveriges första kvinnliga statsminister under timmarna mellan omröstningen i riksdagen och tills hon begärde att bli entledigad.

– Hon valdes av riksdagen och fick sitt förordnande av mig. Men hon tillträdde aldrig vid en skifteskonselj. Så det där är väl närmast en akademisk fråga som får utredas av jurister, säger Andreas Norlén.

Niklas Svahn/TT

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Fakta

08.20: Annie Lööf (C) meddelar att Centerpartiet inte kommer att stödja regeringens budget.

10.00: Magdalena Andersson (S) väljs till Sveriges första kvinnliga statsminister.

16.10: Riksdagen röstar ja till budgetförslaget från M, KD och SD.

16.55: Miljöpartiet meddelar att partiet lämnar regeringen.

17.30: Magdalena Andersson (S) begär sig entledigad från statsministerposten.

(Klockslagen är ungefärliga.)