CORONAVACCINERINGEN

Sydney skippar covid zero – lockar med puben

Soldater visar vägen vid en vaccineringscentral i Sydney. Bild från mitten av augusti. Bild: Dan Himbrechts/AAP/AP/TT

Australien (TT-AFP-Reuters)

"Covid zero"-strategin överges i Australiens största stad. Sydneyborna lockas med att de snart får gå på puben om vaccinationstalen ökar tillräckligt mycket.

Hela delstaten New South Wales har de senaste månaderna suttit i hård lockdown, med mycket strikta regler för att överhuvudtaget få lämna sin bostad. Tanken har varit att helt få bort covid-19 från samhället. Det har misslyckats och smittosiffrorna fortsätter uppåt. Nu överges den strategi som internationellt kallats "covid zero".

– Att leva med covid innebär att vi måste ha en försiktig, stegvis återöppning när vi kommer upp i hög andel vaccinerade bland de vuxna, säger delstatens regeringschef Gladys Berejiklian.

När andelen vaccinerade kommer upp i 70 procent kan exempelvis restauranger och gym öppna i begränsad omfattning, är beskedet.

– En måltid med nära och kära, eller ett glas med kompisarna, är inom räckhåll, lockar John Barilaro, delstatens vice premiärminister.

Som kurvorna ser ut nu kan det innebära att öppningen börjar i mitten av oktober – efter ungefär fyra månaders lockdown. Men lättnaderna väntas i första hand omfatta endast fullvaccinerade, även om reglerna ännu inte spikats.

Nästa steg är sedan 80 procent vaccinerade. I det skedet har Australien signalerat att gränserna mot omvärlden försiktigt kan börja öppnas. Kanske. Även inom landet råder oenighet om gränserna. Vissa delstater fortsätter med "covid zero"-linjen, och vill inte riskera att få in smitta från exempelvis New South Wales.