SVT: USA spionerade på europeiska toppolitiker

USA har enligt SVT med dansk hjälp spionerat på svenska politiker. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

USA har med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar flera medier i ett gemensamt avslöjande.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp lyckats spionera på ledande svenska politiker och tjänstemän, skriver SVT, som publicerar avslöjandet tillsammans med danska, norska, tyska och franska medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet "Operation Dunhammer" inom danska underrättelsetjänsten Forsvarets Etterrettningstjenste (FE).

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor med tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

En av källorna säger till SVT:

Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker.

Det ska enligt en annan källa röra sig om "politiker inom områden som underrättelsetjänsten normalt intresserar sig för".

Endast ett fåtal namn har avslöjats, men USA spionerade bland annat på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och landets tidigare utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, rapporterar Danmarks Radio, som deltagit i granskningen.

Tidigare avslöjande

NSA har utnyttjat ett samarbete mellan danska underrättelsetjänsten FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland, skriver DR vidare.

Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och militärflygplanstillverkaren Saab. Enligt SVT:s uppgifter var spionaget långt mer omfattande.