HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Sverige avverkar skog som EU vill skydda: ”Oroande”

Bild: Helena Landstedt/TT

EU:s nya skogsstrategi riskerar riskerar att så hårt mot skogssektorn. ”Oroande och oacceptabelt”, menar representanter från skogsindustrin.

Som ett led i EU:s nya skogsstrategi vill unionen ställa krav på omedelbart stopp på att avverka kontinuitetsskog - alltså skogar som aldrig utsatts för kalavverkning och som ska fortsätta vara naturliga. Enligt uppgifter som DN tagit del riskerar det gemensamma mätsystem som EU tagit fram för att kartlägga kontinuitetsskogar att överskatta datan och innefatta skog som fortfarande är fullt avverkningsbar.

Enligt skogsforskare Johan Svensson, vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skulle ett stopp för avverkning i potentiell kontinuitetsskog slå mycket hårt mot skogssektorn.

Lena Gustafsson, professor emeritus vid Institutionen för ekologi, vid SLU tycker att det behövs ett rådslag om kontinuitetsskogarna inom skogsbruket, myndigheter, miljöorganisationer och forskare.

Representanter för skogsindustrin rasar mot planerna.

Anna Holmberg, chef för branschorganisationen Skogsindustriernas Brysselkontor ser utkastet till planerna som ett oacceptabelt och långtgående förslag för att reglera skogsplanering, övervakning, förvaltning och industriproduktion.

Christoph Michalski, vd för pappersmassajätten Billerud Korsnäs bedömer utkastet för ”oroande och oacceptabelt".

Dagens Nyheter: Sverige avverkar skog som EU vill skydda: ”Behövs ett rådslag”