DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Svenskt Näringsliv välkomnar nya regler för personaloptioner

Richard Hellenius, expert på företagsbeskattning. Foto: Ernst Henry Photography AB.

Nya regler för beskattningen av personaloptioner välkomnas av Svenskt Näringsliv. ”Det är viktigt inte minst för många nya entreprenörsföretag”, skriver organisationens skatteexpert Richard Hellenius.

I budgeten för 2022 föreslår regeringen att reglerna för beskattningen av personaloptioner ska förbättras och förenklas. En sådan åtgärd kan underlätta för för små, unga företag att rekrytera vilket välkomnas av Svenskt Näringsliv, skriver Richard Hellenius, expert på företagsbeskattning på organisationens hemsida.

Redan 2017/2018 infördes lättnader i beskattningen av personaloptioner i vissa fall. Men gränsvärdena var lågt satta och lagstiftningens utformning ledde till praktiska problem hos berörda företag.

– Nu föreslås i budgeten att vissa gränsvärden höjs, vilket är viktigt inte minst för många nya entreprenörsföretag, skriver han.

Gränsen för hur stort medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget får vara föreslås höjas från 49 till 149 och gränsen för nettoomsättning eller balansomslutning föreslås höjas från 80 miljoner kronor till 280 miljoner kronor. En annan utvidgning som föreslås är att även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter ska kunna omfattas av lättnaderna. Förslagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Svenskt Näringsliv: Välkomna förbättringar i personaloptionsbeskattningen