CORONAVACCINERINGEN

Studie: Fortsatt hög risk för ovaccinerade

”Risken är lägre än med deltavarianten, men fortfarande hög för ovaccinerade som inte haft covid-19 tidigare”, säger infektionsöverläkare Fredrik Kahn i ett pressmeddelande. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Vissa grupper har all anledning att se upp för omikronvarianten av coronaviruset, visar resultat från en studie på hela Skånes befolkning.

Detta gäller främst ovaccinerade personer som inte har haft sjukdomen tidigare i åldersgruppen 65 år och äldre samt medelålders ovaccinerade män med riskfaktorer.

Studien, som ännu inte granskats inför publicering i en vetenskaplig tidskrift, pekar i samma riktning som andra tidigare jämförelser mellan den nu helt dominerande omikron och deltavarianten: Omikron ger mildare sjukdom än delta, men det betyder inte att den är ofarlig.

Fortsatt hög risk

”Risken är lägre än med deltavarianten, men fortfarande hög för ovaccinerade som inte haft covid-19 tidigare”, säger infektionsöverläkare Fredrik Kahn i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

I den regionala vaccinationsuppföljningsstudien Covers jämförs hur det gick för de skåningar som insjuknade i covid-19 under perioden juli till mitten av november, då deltavarianten dominerade, med hur det gick för dem som insjuknade kring årsskiftet, då omikron tagit över.

Risken för svår sjukdom var nästan 40 procent när en ovaccinerad man över 65 år med en riskfaktor, som till exempel cancer, demens eller fetma, drabbades av deltavarianten. För en ovaccinerad äldre kvinna med en riskfaktor gav delta drygt 20 procents risk för svår sjukdom.

"Stor skillnad"

Med omikron har risken för svår sjukdom för denna typ av patientgrupp sjunkit till drygt 15 procent för män och drygt 16 procent för kvinnor, enligt studien. Med vaccin sjunker risken för svår sjukdom i samband med omikron till 3 procent för männen och 0,3 procent för kvinnorna i den här gruppen.

"I resultaten syns också en risk för svår sjukdom under omikronperioden bland ovaccinerade män i åldersgruppen 40–64 år som har en eller flera riskfaktorer. Men att vaccinera sig mot covid-19 gör stor skillnad", säger Fredrik Kahn i pressutskicket.