DEN SVENSKA INDUSTRIN

Studie: Digitaliseringen stannar av inom industrin

Bild: Leif R Jansson / TT

En ny undersökning från arbetsgivarorganisationen Sinf ger en dyster bild vad gäller digitalisering och automatisering av svensk industri.

Underleverantörsbarometern från Sinf visar att ett av fem företag idag har en digitalisering som är oförändrad sedan tre år tillbaka. Och tre av fyra företag uppger att automatiseringen i produktionssystemet varit oförändrad under samma period.

28 procent av företagen uppger i barometern att att de har digitaliserat inom administration de senaste tre åren och lite färre har digitaliserat sin tillverkning. Av de som automatiserat har fokus legat på fler robotar för maskinbetjäning, skriver Sinf i ett pressmeddelande.

– Barometern visar att företagens produktivitet under kvartal två har ökat men delar av industrin är fortsatt försiktiga i sin digitalisering och automation går på många håll trögt även om företagen uppger att de skulle göra dem mer attraktiva. Vi ser en uppdelning där vi har ett antal företag som ligger långt fram och därmed skapar en fin tillväxt samtidigt som en stor grupp halkar efter säger Sanna Arnfjorden Wadström, Sinfs vd, i en kommentar.

Sinf: 46 procent av underleverantörerna uppger att deras produktivitet ökat under kvartal två