DEN SVENSKA EKONOMIN

Striden om budgeten har startat

Moderaternas Elisabeth Svantesson. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Finansutskottet har nu inlett arbetet med nästa år statsbudget.

Högeroppositionen hoppas kunna fälla regeringens budgetproposition.

– Vi har förtydligat det vi sagt tidigare. Att Moderaterna och Kristdemokraterna arbetar på att ta fram en gemensam reservation och vi söker stöd för den, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson efter utskottsmötet.

För att högeroppositionens budgetalternativ ska ha en chans att vinna i en budgetvotering i riksdagen den 24 november krävs stöd från åtminstone Sverigedemokraterna.

– Vi samtalar och förhandlar med partier som vill se en annan inriktning på politiken, så vi för samtal med både Sverigedemokraterna och Liberalerna i det här läget, säger Elisabeth Svantesson.

Hon vill inte avslöja vad budgetreservationen från M och KD kan komma att innehålla. M har dock tidigare sagt att man till exempel vill stoppa regeringens familjevecka och satsa mer pengar på rättsväsendet.

– Målet med processen innan det går till justering är att vi ska komma med ett motalternativ till regeringens budgetproposition. M, KD och SD primärt, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Men även om reservationen från M och KD får stöd av SD så räcker inte det om både Centern (C) och Vänsterpartiet (V) i en slutvotering röstar för regeringens förslag. Det är i nuläget dock oklart hur C och V tänker agera.

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Fakta

Beredning i finansutskottet:

28 oktober

11 november

16 november

Justering i finansutskottet:

18 november

Debatt och omröstning i kammaren:

24 november

Källa: Riksdagen