DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Storvinst för livsmedelsindustrin under coronapandemin

Medan den allmänna konsumtionen minskade stort under coronapandemin ökade svenskarnas inköp av livsmedel med 4,6 miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt SCB minskade konsumtionen med 109 miljarder kronor under 2020. Samtidigt spenderade svenskarna mer än tidigare på livsmedel, och tack vare att den initiala osäkerheten på marknaden avtog uteblev prishöjningarna på livsmedel.

Livsmedelsinköpen utgör en mycket mindre del av vår konsumtion idag, än vad den gjorde på exempelvis 1950-talet. Detta kan härledas till branschens utveckling.

– Bönderna har blivit effektivare på sin framställning av råvaror. Livsmedelsproducenterna är storskaligare och kan producera med färre arbetade timmar och svensk handel är effektiva i sin logistiklösning säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, till SVT Nyheter.

SVT: Branschen varnar för att prisökningar kan komma i närtid.