Standardisering på svenska önskelistan

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) blir i veckan regeringens första minister att besöka Washington sedan Bidenregeringen tillträdde. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Slopade tullar och ökat samarbete med USA kring standarder för nya produkter är på agendan när utrikeshandelsminister Anna Hallberg åker till Washington i veckan.

Hon hoppas att ubåtsdebaclet mellan Frankrike och USA inte har ställt till det.

– EU får inte påverkas av den här typen av händelser, även om jag kan förstå att bilateralt är det besvärande, säger hon till TT inför avresan om det diplomatiska storbråket mellan Paris och Washington efter det att Frankrike förlorat en australisk jätteorder på ubåtar till följd av ett nytt samarbetsavtal mellan USA och Australien.

– Jag kan förstå att Frankrike är besviket över det australiska beslutet och över att man tappade den här ubåtsaffären. Men det är en bilateral fråga. Det är inte en fråga för hela EU, tillägger hon.

"Ett kvarts kilo stål"

Frankrike och Sverige tillhör två olika grupperingar inom EU när det gäller handelspolitiken, där den svenska linjen bygger på öppen och fri handel, medan den franska linjen är mer fokuserad på strategisk autonomi och självförsörjning.

– Det där tror vi inte på. Vi tror på öppenhet och att hitta partnerskap med USA, säger Hallberg.

På resan ska hon bland annat träffa Bidenadministrationens handelsrepresentant Katherine Tai och näringsministern Gina Raimondo. Och i bagaget tar hon med sig en kvarts kilo stål.

– Jag kommer att ha med mig en lite bit fossilfritt stål, i stället för en dalahäst, säger hon.

Just stål är annars en surdeg i relationen med USA, sedan Trumpregeringen införde stål- och aluminiumtullar som fortfarande tillämpas.

– Det finns några surdegar kvar på bordet. Airbus/Boeing tyckar jag vi har lyckats lösa upp på ett bra sätt, ganska snabbt. Jag kommer understryka vikten av att USA drar tillbaka de tullar som tillämpas på europeiskt stål, säger hon.

Snabbt växande USA-export

USA är Sveriges tredje största exportmarknad och trots pandemin har det inte blivit några stora bakslag, enligt Hallberg.

Mellan åren 2014 och 2020 ökade den svenska exporten av varor till USA med nästan 60 procent, trots tullbråket med Trumpregeringen. Det kan jämföras med en svensk exportökning totalt på 27 procent under samma period.

– Nu tar vi nästa steg, säger hon.

Bland annat handlar det om att etablera gemensamma standarder för batterier, fossilfritt stål och nya klimatlösningar för industrin, enligt Hallberg.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Den svenska varuexporten till USA ökade med 10 procent till 68,8 miljarder kronor under årets första kvartal. Det kan jämföras med 62,5 miljarder under motsvarande period 2020.

Under hela 2020 uppgick den svenska varuexporten till USA till 120,6 miljarder, vilket kan jämföras med 120,9 miljarder 2019.

De största varuslagen i den svenska exporten till USA är maskiner, apparater och fordon. Men exporten av medicinska och farmaceutiska produkter är också stor.

Källa: Kommerskollegium