Sociala butiker hjälp mot dyr mat: "Räddningen"

"Jag tål ingenting så jag måste ha specialkost och då blir det besvärligt. Jag kan inte gå till Ica och köpa billigt", säger pensionären Irma Winbo som tydligt märker av de högre matpriserna. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Irma Winbo kallar sig fattigpensionär. En stor del av inkomsten går till mat och när priserna stiger blir tillvaron svårare.

Hon är en av många som söker sig till sociala matbutiker för att få vardagen att gå ihop.

– Medlemsantalet slår i taket just nu, säger Ida-Lina Frisell Aasland på butiken Maträtt.

– Ursäkta. Får man bara ta två?

En kvinna med en röd korg i släptåg visar upp en plastlåda med sex ägg. Ida-Lina Frisell Aasland nickar.

– Ja så är det ibland. Vi försöker se till att det räcker till många, ägg har ju blivit jättedyrt.

Hon är verksamhetschef på Maträtt, en så kallad social matbutik som finns på två platser i Göteborg. På Maträtt kan människor som lever i ekonomisk utsatthet bli medlemmar och handla mat för en bråkdel av priset i vanliga butiker. Liknande koncept drivs av Stadsmissionen i Stockholm och i Malmö.

1 000 medlemmar i månaden

Amina Ali lägger upp flera tetror mjölk på rullbandet i kassan. Hon är arbetslös, och med en stor familj har det blivit tufft när matpriserna ökat under våren.

– Jag får lite bidrag från socialen men man ska betala hyra, el och grejer. Pengarna är slut den femtonde eller den tjugonde ibland, säger hon.

Hon bor i stadsdelen Hammarkullen men åker till Maträtt i Rannebergen i nordöstra Göteborg en gång i veckan för att handla.

– I andra butiker har det blivit jättedyrt. Här kan man få en full korg för kanske 300 kronor. Det är viktigt att kunna komma hit, säger hon.

Varorna som säljs doneras av livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. Det kan vara färskvaror med ett kort bäst före-datum, felmärkta produkter eller annat överskott. Butiken i Rannebergen, som är den nyaste, öppnade i april i år – och behovet är enormt. Hittills har de 9 000 medlemmar i de båda butikerna.

– Innan vi öppnade Rannebergen, och innan den höga inflationen, så hade vi 7 000. Så på två månader så har vi fått 1 000 nya medlemmar per månad. Under 2021 fick vi i snitt 300 nya medlemmar i månaden, säger Ida-Lina Frisell Aasland.

Kunder kommer oftare

Delvis kan det bero på att de fått ett nytt kundunderlag i det nya området, medger hon, men den största förklaringen är enligt henne att mat har blivit dyrare i andra affärer. Enligt prisjämförelsesajten Matpriskollen ökade matpriserna med 1,4 procent bara i maj och med 5,2 procent i årstakt.

– Vi ser att personer som även tidigare haft möjlighet att bli medlemmar varit så duktiga att leva på marginalen att de inte kommit hit. Men nu räcker inte marginalen till längre, säger hon.

Dessutom kommer de befintliga kunderna oftare och stannar längre i butiken när de är där, berättar Ida-Lina Frisell Aasland.

– Man väntar in mer varor, man vill verkligen få med sig så mycket som möjligt för ett lågt pris. Vi märker absolut ett ökat behov.

"Känns som räddningen"

Irma Winbo bor i Stenkullen i Lerums kommun, men åker till Maträtt en gång i veckan för att handla. En stor del av pensionen på 9 400 kronor går till mat varje månad eftersom hon har allergier som kräver specialkost.

– Jag är fattigmanspensionär, det är därför jag åker hit. Jag har fem barn som föddes lite utspritt så jag var hemma i många år. Och sedan blev jag sjuk och var sjukpensionär de sista åren, säger hon.

I sin lilla trädgård odlar hon grönsaker och sallad så att hon klarar sig på sommaren, och hon ägnar mycket tid åt att hålla koll på extrapriser hos olika livsmedelsbutiker. Ändå har hon svårt att få ihop det när maten nu kostar mer.

– Teleräkningen blir dyrare, internet blir dyrare, för att inte tala om elen. Tidigare så gick jag på någon konsert eller gjorde något roligt ibland, nu gör jag aldrig det. Och jag har inte råd att åka och hälsa på mina barnbarn, det tycker jag är väldigt sorgligt, säger Irma Winbo.

– Om jag inte hade kunnat handla här hade det blivit väldigt besvärligt. Det känns som räddningen.

Alice Nordevik/TT

Ida-Lina Frisell Aasland är verksamhetschef på Maträtt. Bild: Adam Ihse/TT
Ida-Lina Frisell Aasland och Tracy Wesseh, som arbetstränar på Maträtt, rensar ut trasiga ägg och packar om hela till mindre förpackningar så att det ska räcka till fler kunder. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta

Maträtt är så kallade sociala livsmedelsbutiker som finns i Flatås och i Rannebergen i Göteborg. Personer med en inkomst under 11 200 kronor i månaden efter skatt får bli medlemmar och kan då handla billigare. I snitt är priserna 70 procent billigare än i vanliga matbutiker. Även icke-medlemmar får handla, men då inte till rabatterat pris.

Butikerna drivs av den ideella organisationen Räddningsmissionen som bedriver socialt arbete i Göteborg. Organisationen styrs av 32 kristna församlingar.

Maträttsbutikerna har totalt 16 anställda. Utöver det arbetar ett antal volontärer samt personer som arbetstränar i butikerna. Intäkterna från försäljningen finansierar bland annat löner för de anställda, hyra av lokaler och transporter. Eventuellt överskott går till Räddningsmissionens sociala arbete eller till etablering av eventuella nya Maträtt-butiker.

Även Maträtt kommer att höja sina priser i takt med att andra butiker gör det, men de kommer fortsatt att vara i snitt 70 procent billigare.

Källa: Maträtt