DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Snabbinsatsstyrka övar i Östersjön

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffar under dagen Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace i Köpenhamn i samband med en övning inom ramen för snabbinsatsstyrkan JEF där tio stater ingår. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ukrainakriget (TT)

I dag är Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Köpenhamn för att närvara när ett danskt och ett svenskt krigsfartyg kastar loss inför en militärövning inom ramen för den brittiskledda snabbinsatsstyrkan JEF.

På plats finns också Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Sverige är med i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017. Här ingår också de övriga nordiska länderna, de tre baltiska staterna, Nederländerna och Storbritannien. Men under den övning som inleds i dag medverkar bara den svenska korvetten HMS Karlstad och den danska fregatten HDMS Niels Juel samt svensk helikopter.

– Vi övar med jämna mellanrum inom ramen för JEF, men nu tog vi en extra chans att öva tillsammans mot bakgrund av det kraftigt försämrade omvärldsläget, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid tredje sjöstridsflottiljen, till TT.

"Demonstrera sammanhållning"

Fartygen kastar loss från Köpenhamn under fredagen och övar fram till söndag i södra Östersjön.

Syftet med den gemensamma militärövningen är enligt det danska försvarsdepartementet att demonstrera deltagarländernas fria rörlighet i Östersjön och ländernas sammanhållning.

"Det är krig i Europa. Sällan har det varit viktigare att visa att vi står skuldra vid skuldra med våra allierade. En gemensam övning som denna är en mycket konkret och mycket stark signal om samarbete och solidaritet", säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov i ett pressmeddelande.

Gemensam lägesbild

Övningen kommer att inriktas på att träna att upprätta en gemensam lägesbild.

– Man spanar med sina sensorer, radar och annat, sedan för man över information till varandra och skapar en bild av hur det ser ut på ytan och i luften. Det kan låta ganska grundläggande, men det är grunden för allt – att vi har samma bild av omvärlden, säger Jimmie Adamsson.

Rättad: I en tidigare version fick Jimmie Adamsson fel efternamn.

Cecilia Klintö/TT

Fakta

Sverige är med i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017.

Övriga nio länder är Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

JEF, som startades på brittiskt initiativ 2014, beskrivs som ett ramverk för en snabbinsatsstyrka.

Insatsstyrkan, eller delar av den, ska snabbt kunna sättas på fötter i en kris- eller konfliktsituation. Den ska kunna hantera ett brett fält av uppdrag och arbeta inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av kris, med fokus på norra Europa.

JEF-länderna har uttalat att insatsstyrkan ska kunna verka i en gråzonssituation, det vill säga ett tillstånd mellan fred och krig som karaktäriseras av otydlighet och osäkerhet.

Den 22 februari enades de tio länderna i JEF om att genomföra en rad gemensamma militärövningar i norra Europa till lands, till sjöss och i luften.

Den övning som genomförs i södra Östersjön fredag till och med söndag ska enligt JEF demonstrera de tio staternas "rörelsefrihet i Östersjön".

Källor: Försvarsdepartementet och Forsvarsministeriet i Danmark.