FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Små steg framåt för flygbranschen

Foto: Simon Rehnström / SvD / TT / Kod: 30386 Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Nu ser flygbranschen små ljusglimtar efter katastrofåret.

Trots att pandemin har slagit hårt mot flygbranschen verkar mindre aktörer nu passa på att slå sig in på nya marknader.

– Här i Sverige har Ryanair och Wizz Air flaggat för att satsa ännu mer än tidigare, Ryanair ska till och med flyga från Arlanda, säger Michael Kapil som är marknadschef på Ticket till SVT.

Många har varnat för att krisen ska leda till mycket högre priser på flygbiljetter framöver, men än så länge har inget stor höjning skett, och nu börjar försäljningen av resor inför sommaren komma igång.

– Det förväntas en liten rusch fram till midsommar med sista minuten-resor, därefter förväntas priserna komma tillbaka som under ett normalt år igen, säger Michael Kapil till SVT.

Flygbolaget Norwegian har meddelat att de nu återupptar flygningarna i Sverige igen och utökar till 33 destinationer under våren och sommaren.

I juni börjar Norwegian flyga till Visby, Köpenhamn, Helsingfors, Nice, Palma, Alicante, Barcelona, Faro, Aten, Berlin, Burgas, Dubrovnik, Split, Chania, London, Riga och Sarajevo från Stockholm.

– Vi är väldigt glada över att vara tillbaka i Sverige och att återigen kunna önska svenska resenärer välkomna ombord. Det finns en längtan att börja resa igen och vi ökar antalet linjer gradvis i Sverige under våren och sommaren. Norwegian ska fortsätta erbjuda bra service med prisvärda och flexibla biljetter till populära destinationer i Europa, säger Norwegian koncernchef Jacob Schram, i ett pressmeddelande.

Men enligt Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2021-2027 kommer flygbranschens återhämtning dröja.

Under 2019 uppgick antalet passagerare till drygt 22,4 miljoner. Under 2020 sjönk antalet till 5,6 miljoner och prognosen för i år är satt till 6 miljoner passagerare. Men nästa år väntas en vändning för branschen, då uppskattas passagerarantalet uppgå till 14,4 miljoner.

– Men det förutsätter att smittspridningen minskar, att reserestriktionerna lättas upp och att vaccinationstakten fortsätter att öka, säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Flygbranschens återhämtning dröjer

Nya aktörer tar plats i flygbranschen efter pandemin

Norwegian är tillbaka i Sverige