SVERIGES ENTREPRENÖRER

Små spelutvecklare får hjälp i norrländsk by

Personerna bakom Mind Detonator på plats framför en staty av figuren Totoro i Jörn. På bilden Stefan Eriksson, Magnus Johansson, Erik Okfors, Dick Hellman, Cherié Karlsson, Emma Prieto, Johan Linder, Anita Vidman, Lars Lindblom, Cristoffer Wiker, Michael Stenmark. Pressbild. Bild: Magnus Johansson

Ekonomi (TT)

Mind Detonator ska ge små svenska spelutvecklare på landsbygden chansen att släppa sina första spel. I höst flyttar de fem första bolagen till Jörn utanför Skellefteå.

"Målet är att ge fler team chansen att få skapa en egen studio som står på egna ben", säger vd Lars Lindblom

Det bubblar i Jörn, fem mil utanför Skellefteå. Ett gammalt centrumhus ska bli navet i en spelby, där fem spelutvecklare med upp till fem anställda vardera ska flytta in i höst och börja skapa sina första spel.

Mind Detonator är en så kallad inkubator som riktar in sig mot små utvecklare utanför storstäderna. Tanken är att gå in med 400 000 kronor i startkapital mot ett ägande på en knapp fjärdedel av bolaget.

"Men i det delägarskapet ingår att vi aktivt går in och ansvarar för funktioner i bolagen där de inte har expertis eller resurser", säger Lars Lindblom i en mejlintervju med TT.

Normalt sätt handlar det om områden där nystartade spelutvecklare saknar expertis, som ekonomi, marknadsföring och HR.

Skidåkning lockar

I fallet Jörn lockar Mind Detonator även med billigt boende och gratis utförsåkning. När det första Mind Detonator-spelet ser världens ljus vill inte Lars Lindblom spekulera i. Det viktiga är att hitta rätt grupp människor, snarare än rätt spelidé.

"Vi hjälper till med att finansiera det första (spelet). Funkar inte det så hjälper vi till att ta in andra typer av projekt eller konsultjobb så de kan klara sig till de är redo för nästa spelprojekt. Förr eller senare så kommer de att lyckas", säger han.

Jörn är den första i en rad spelbyar som Mind Detonator hoppas ska växa upp som svampar i den nordiska spelmyllan. Tre andra orter väntar, varav minst en i Sverige. Diskussioner först med 15 utvecklare, för närvarande främst till pc.

Problem med lagstiftning

På fyra, fem års sikt, med stöd från andra lokala investerare, tror Lindblom att det det lett till investeringar på 20 till 30 miljoner kronor.

"Vi hade hoppats kunna rekrytera globalt men vår utlänningslagstiftning har satt käppar i hjulet, så vi kommer att fokusera på Norden i första hand", säger Lindblom.

Han beskriver projektet som komplext där det krävs ett gott samarbete med kommun, lokala finansiärer, fastighetsägare och boende på orten.

"Engagemanget kring projektet är stort från alla parter så vi är trygga i att detta kommer att lyckas", säger Lindblom.

Arrowhead går in

Grundarna till Stockholmsspelutvecklaren Arrowhead går in med 5 miljoner kronor för en minoritetsandel i Mind Detonator. Arrowhead bildades 2009 i Skellefteå. Kanske hade bolaget blivit kvar om en liknande lösning funnits på den tiden, enligt studiochefen och medgrundaren Malin Hedström.

"Det är svårt att spekulera hur det kunde blivit, men en anledning att vi lämnade Skellefteå när vi gjorde var avståndet till resten av branschen, förläggare och andra spelföretag. Idag har Skellefteå ett 30-tal studios och ett par hundra utvecklare så sannolikheten att vi varit kvar hade varit högre idag", säger hon.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta

Majoritetsägare i spelinkubatorn Mind Detonator är dess grundare Lars Lindblom, Johan Linder och Magnus Johansson via deras ägarbolag Grumpy & Old Group. De tre arbetade tidigare på Goodbye Kansas Labs som de köpte loss för ett drygt år sedan.

Arrowheads grundares ägarbolag Shpel har investerat 5 miljoner kronor och äger en femtedel av Mind Detonator.