KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Skyhöga bensin­priser bromsar omställningen”

Bild: Andreas Hillergren

Om en för stor del av företagens intäkter går till höga skatter på bränslen minskar utrymmet drastiskt att investera i åtgärder som minskar utsläppen, skriver Günther Mårder och Philip Thunborg, Företagarna, på SvD Debatt.

Priset på diesel och bensin är nu nästan 20 respektive 18 kronor per liter, vilket är förödande för alla som inte kan välja bort bilen i sin vardag. Priserna är höga runt om i Europa, men i Sverige är de högre. 60 procent av bensin­priset är skatt, och vi har en av världens högsta koldioxid­skatter. Denna skyhöga kostnad för rörlighet försämrar konkurrens­kraften och möjligheterna att verka i hela landet.

”Kostnader är det främsta hindret för små och medelstora företag att ställa om och minska sina utsläpp, och om en alltför stor del av intäkterna går till höga skatter så minskar det drastiskt utrymmet att investera i åtgärder som minskar verksamhetens utsläpp – exempelvis nya bränsle­snåla fordon och energi­effektivisering av lokaler”, skriver Günther Mårder och Philip Thunborg i SvD.

”Skyhöga bensin­priser bromsar omställningen”