CORONAVACCINERINGEN

SKR om tredje dos för vuxna: "I senaste laget"

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens planering. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Coronaviruset (TT)

En tredje dos för hela den svenska vuxna befolkningen kräver "omfattande insatser" enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR), som nu riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens korta framförhållning.

Folkhälsomyndigheten presenterade på onsdagens pressträff en plan om en tredje vaccinationsdos för alla vuxna.

Nu reagerar Sveriges kommuner och regioner (SKR) på att regionerna får en kort framförhållning och att det ställer höga krav på vaccinationskapaciteten.

"Det är bra att regionerna nu får besked om den fortsatta planeringen, men det kommer i senaste laget. Att skala upp vaccinationskapacitet tar tid och kräver god framförhållning från staten", säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Regionerna hade under våren och sommaren mycket hög kapacitet, men många regioner har under hösten begränsat kapaciteten efter tidigare besked från Folkhälsomyndigheten.

"Att på kort tid skala upp kapaciteten är utmanande, det handlar om såväl lokaler och personal samt utrustning och kommunikation gentemot invånarna", säger Emma Spak.

Veronika Åström/TT