DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Skolpeng hölls inne – stadsrevision kritisk

Det var inte rätt av Göteborgs grundskolenämnd att hålla inne skolpengen till Römosseskolans tre enheter i sex månader, anser kommunens egen revision. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Utbildning (TT)

Göteborgs grundskolenämnd får kritik av kommunens egen stadsrevision för att skolpengen till de omdebatterade Römosseskolorna hölls inne i sex månader.

Nämnden har inte följt skollagen, enligt stadsrevisionen.

Römosseskolorna, som under den aktuella tiden hade en muslimsk inriktning, har fått kritik för bristande kontroll över ekonomin.

Två personer som haft koppling till skolorna är åtalade för ekonomisk brottslighet. 13 miljoner kronor som föreningen fått i kommunal skolpeng misstänks ha använts till helt andra ändamål.

Skolinspektionen beslutade i höstas att skolorna skulle stängas. Men föreningen som driver skolorna överklagade, och stängningen upphävdes av förvaltningsrätten.

Stadsrevisionen anser dock att grundskolenämnden gått utöver sina lagliga uppgifter när man höll inne skolpengen, och att det finns en risk att föreningen som driver Römosseskolorna särbehandlats negativt.

Nämnden får nu en anmärkning av stadsrevisionen. Två av revisorsgruppens 22 ledamöter ville nöja sig med mildare kritik, i form av erinran.

Micke Larsson/TT