EU:S FRAMTID

Skog och minimilöner för Löfven i Bryssel

Statsminister Stefan Löfven är i Bryssel på tisdagen för att träffa EU-topparna Charles Michel och Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

EU (TT:s korrespondent)

Svenska käpphästar som minimilönerna och skogen ska tas upp när statsminister Stefan Löfven (S) snabbmöter EU:s toppchefer i Bryssel under tisdagen.

Löfven ska träffa såväl rådsordförande Charles Michel som kommissionsordförande Ursula von der Leyen och dessutom hinna samtala med tunga kommissionärerna Margrethe Vestager och Thierry Breton, som är ansvariga för digitalisering respektive den inre marknaden.

Mötena blir ännu ett tillfälle för Löfven att ta upp det svenska kravet på undantag från EU-kommissionens förslag om minimilöner. Såväl fack som näringsliv i Sverige har reagerat skarpt på förslaget och oroas över att det ska undergräva "den svenska modellen", där löner sätts i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, snarare än via lagstiftning.

Frågan om minimilönerna hanteras dock just nu i ministerrådet och EU-parlamentet, snarare än av de toppnamn som Löfven träffar under dagen.

Även på skogssidan finns svensk oro, åtminstone bland politiker och näringsliv som anser att övriga EU har en alltför kritisk bild av den svenska skogsindustrin. Senare i sommar ska EU-kommissionen lägga fram en ny långsiktig skogsstrategi.

Löfven ska under tisdagen även diskutera internationella frågor som relationen till Ryssland och Belarus. Efteråt, sen i eftermiddag, väntar en pressträff.

Wiktor Nummelin/TT