USA:S EKONOMI

Senaten godkänner massiv investeringsplan

Chuck Schumer, demokratisk senatsledare i USA:s senat, firar segern i omröstningen om ett gigantiskt infrastrukturpaket på tisdagen. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

USA (TT-AFP-Reuters)

USA:s senat har röstat ja till president Joe Bidens plan om utgifter på 3 500 miljarder dollar för att bland annat finansiera hälsovårds-, utbildnings- och klimatsatsningar.

Den tioåriga budgetplanen röstades igenom med 50 ja-röster mot 49 nej, i enlighet med Demokraternas respektive Republikanernas mandatfördelning i kammaren. Paketet behöver fortfarande spikas i detalj i kommande omröstningar.

Den demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer twittrar om "historiska investeringar i amerikanska jobb, för amerikanska familjer och i kampen mot klimatförändringarna". Oppositionens minoritetsledare, Mitch McConnell, kontrar att paketet innebär ett "vårdslöst" slösande och oacceptabel beskattning.

Godkännandet sker kort efter det att senaten röstade igenom en gigantisk infrastruktursatsning som omfattar runt 1 000 miljarder dollar. Paketet behöver även godkännas av representanthuset.