KRIGET I UKRAINA

Satellitbild: Rysk konvoj 64 kilometer lång

Den ryska konvojen som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till Kievs utkant. Bild: Maxar Technologies/AFP/TT

Ukraina (TT)

Nya satellitbilder visar att den ryska militärkonvoj som har varit på väg mot Kiev har nått utkanterna av staden och att den är betydligt längre än vad som tidigare rapporterats.

Förut pratades det om att konvojen var 27 kilometer lång, men enligt Maxar Technologies, som har analyserat nya bilder, är konvojen 64 kilometer lång, rapporterar internationella medier.

Den ska befinna sig knappt 30 kilometer från Kievs centrum.

Det har rapporterats om fortsatta explosioner i städer över hela landet under natten.

Uppmanar till bojkott

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begär ett globalt förbud mot ryska flygplan och fartyg.

– Ondskan, beväpnad med missiler, bomber och artilleri, måste stoppas omedelbart, förstöras ekonomiskt. För att visa att mänskligheten kan försvara sig är det nödvändigt att överväga en fullständig stängning av himlen för ryska missiler, flygplan, helikoptrar, säger han i ett tal publicerat på Facebook.

Större delen av Europa liksom Kanada har redan stängt sitt luftrum för ryska plan.

– En stat som begår brott mot civila kan inte vara medlem i FN:s säkerhetsråd. För en sådan stat måste infarten till alla hamnar, kanaler, flygplatser i världen stängas. En sådan stat borde inte få hundratals miljarder för energiexport. Att köpa ryska varor nu är att betala för att döda människor, säger Zelenskyj enligt CNN.

"Med en röst"

På tisdagen kommer den brittiske premiärministern Boris Johnson att åka Natoområden som gränsar mot Ryssland. Han ska bland annat träffa polska och estniska ledare samt besöka brittiska soldater där. Inför resan säger Johnson att man måste "tala med en röst".

– Tillsammans med alla våra internationella allierade kommer Storbritannien att fortsätta utöva maximal press mot Putins regim för att säkerställa att han känner av konsekvenserna av sitt agerande i Ukraina. Vi talar med en röst när vi säger att Putin måste misslyckas, säger han enligt The Guardian.

G7-ländernas ledare, tillsammans med representanter för Polen, Rumänien och Nato, möttes virtuellt på måndagen. Efter mötet betonade Japans premiärminister Fumio Kishida betonar också vikten av att omvärlden enas mot Ryssland.

– Det är viktigt att alla medlemmar av det internationella samfundet reagerar resolut på Rysslands handlingar, säger Kishida enligt CNN.

Emma Gyllestad/TT

Susanna Persson Öste/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar omvärlden att stänga hamnar och flygplatser för Ryssland. Bild från ett tidigare tal som publicerades på Facebook i söndags. Bild: Ukrainas presidents presstjänst/AP/TT