DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Sänkt tysk BNP-prognos

Det tyska institutet Ifos ekonomer sänker sin prognos för Tysklands tillväxt i år, men de ser framför sig en gradvis förbättring både vad gäller råvarupriser och flaskhalsar senare i år. Arkivbild Bild: Matthias Schrader AP/TT

Ekonomi (TT)

Tysk tillväxt faller till 2,5 procent i år, enligt en sänkt BNP-prognos från det inflytelserika forskningsinstitutet Ifo.

Tidigare räknade Ifos ekonomer med en tillväxt på 3,1 procent i år.

Rysslands attack mot Ukraina och snabbt stigande energipriser pekas ut som avgörande faktorer för inbromsningen.

Inför 2023 ser de München-baserade Ifo-ekonomerna en vändning uppåt, till en tillväxt på 3,7 procent. Och när det gäller inflationen i Tyskland – EU:s största ekonomi – beräknas den i år lyfta till 6,8 procent för att falla ned till 3,3 procent 2023.

Enligt Timo Wollmershäuser, prognoschef på Ifo, ligger Tysklands BNP för närvarande omkring 1 procent under nivåerna före pandemin.

"Men vi räknar med en gradvis minskning både vad gäller råvarupriser och flaskhalsar under andra halvåret i år", skriver han i ett pressmeddelande.

Han ser även framför sig hur de ändrade konsumtionsmönstren – med ökat fokus på tjänster i stället för varor – som hittills i år har hållit uppe konsumtionsvolymen kommer att fortsätta ge stöd.

"Denna normalisering väntas fortsätta och spelar därmed en avgörande roll för tillväxten i den tyska ekonomin", skriver han.

Arbetslösheten i Tyskland beräknas i år enligt Ifo sjunka till 2,3 miljoner personer, ned från 2,6 miljoner 2021. I procent innebär det en nedgång till 5 procent, från 5,7 procent i snitt i fjol.

Arbetslösheten väntas därefter ligga kvar på cirka 5 procent 2023.

Joakim Goksör/TT