ELKRISEN

Så ska företagen förmås slå av strömmen

Företag ska få betalt för att stå beredda slå av strömmen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Industrin ska förmås dra ner sin elförbrukning när elbrist riskerar att uppstå. Det är innebörden i det uppdrag regeringen beslutat att ge Svenska kraftnät.

Myndigheten har fått i uppdrag att handla upp så kallad förbrukningsflexibilitet, det vill säga företag ska kunna få betalt för att vara beredd att avstå strömförbrukning under timmar när efterfrågan på el är som störst.

"Uppdraget skapar nya förutsättningar för att redan denna vinter dämpa elpriserna i Sverige när elförbrukningen är som störst och därtill bidra till minskad fossileldad elproduktion inom EU", skriver energi-och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande.

Den upphandlade förbrukningsflexibiliteten under höglasttimmar ska gälla under perioden 1 december 2022 till och med 31 mars 2023.

För några veckor sedan redovisade Svenska kraftnät ett tidigare regeringsuppdrag om att handla upp mer planerbar elproduktion i södra Sverige. Då kom Svenska kraftnät fram till att det inte var så lätt, och framför allt går det inte särskilt snabbt att handla upp mer elproduktion i form av el från olika kraftvärmeverk lagda i malpåse.

"När det gäller att handla upp planerbar elproduktion för att dämpa elpriset, finns däremot hinder för vad Svenska kraftnät som systemansvarig myndighet tillåts att göra inom rådande lagar och förordningar", skrev myndigheten då.

Däremot såg Svenska kraftnät goda möjligheter att upphandla förbrukningsflexibilitet.

Olle Lindström/TT