RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Så mycket högre blir din boränta

Mörkare moln hopar sig på bolåneräntehimlen. Räntan kan dubblas på ett år. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Bolånet kan bli flera tusenlappar dyrare när Riksbanken börjar höja räntan.

Räkna på de nya räntekostnaderna och överväg att binda räntan för att mota oron i grind, råder SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Hushållen får ta höjd för fortsatta kostnader, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth efter att Riksbanken meddelat att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter till 0,25 procent.

Ränteprognosen lyfts även kraftigt och styrräntan bedöms om ett år ligga på 1,18 procent och 1,57 procent om två år.

Riksbankschefen Stefan Ingves flaggar för systematiska räntehöjningar de kommande åren, något som kommer att få direkt effekt på den rörliga bolåneräntan, enligt Annika Winsth.

– Varje gång styrräntan höjs kommer de rörliga bostadsräntorna höjas. Du kan räkna med detsamma, om Riksbanken höjer en procent i år så höjs boräntorna också med en procentenhet.

Tusenlapp dyrare

Det finns farhågor om att bolåneräntorna kan dubblas inom ett år. Den som sitter på ett miljonlån nu med en ränta på 2 procent betalar i dag drygt 1 160 kronor månadsvis efter ränteavdraget. Månadskostnaden kan då dubblas till 2 330 kronor per månad om räntan landar på fyra procent, enligt Claudia Wörmanns räkneexempel.

Även fasta kan höjas

De med fasta bolåneräntor sitter inte säkert heller. Enligt SBAB:s prognos för tvåårsräntan, som i dag ligger på 2 procent, kommer denna ligga på 3,4 procent i januari 2025. Femårsräntan väntas stiga från 2,5 procent i dag till 3,9 procent i januari 2025.

– Nu har man höjt de bundna räntorna för att långräntorna har gått upp. Tvåårsräntan är delvis beroende av reporäntan så den kan också eventuellt gå upp, säger Annika Winsth.

Claudia Wörmann vill samtidigt understryka att det är ett svårt läge för att göra prognoser med pandemins fortsatta osäkra effekter, den stigande inflationen och osäkerheten med kriget i Ukraina.

Sätt dig ner och räkna

Den som oroar sig över sitt bolån med rörlig ränta borde sätta sig ned och räkna på sina kostnader och se över vad en höjd ränta egentligen innebär, råder Claudia Wörmann.

– När man räknar kanske man inser att man har goda marginaler och kan ligga kvar med tremånadersräntan. Men om man redan nu känner att det finns en osäkerhet och att det kan påverka privatekonomin så tycker jag absolut att man kan se över alternativet att binda räntan.

Beata Wallsten/TT