KRIGET I UKRAINA

Ryskt krav på rubel för gas upprepas

Putinregeringens talesperson Dmitrij Peskov upprepar Vladimir Putins krav på att man vill ha rubelbetalningar för att fortsätta leverera naturgas till EU. Arkivbild Bild: Alexander Zemlianichenko AP/TT

Ekonomi (TT-AFP-Bloomberg)

En talesman för Putinregeringen upprepar president Vladimir Putins krav på betalningar i rubel för ryska gasleveranser. Detta sedan G7-ländernas energiministrar i enighet avvisat kravet som ett kontraktsbrott.

– Ingen kommer att leverera gas gratis. Det är helt enkelt omöjligt. Och den kan bara betalas för med rubel, säger Putinregeringens talesperson Dmitrij Peskov på en telefonkonferens.

– Vi är säkra på att när det gäller priser och pålitlighet är alla alternativ sämre, tillägger han om de ryska gasleveranserna.

G7: Kontraktsbrott

Uttalandet är ett svar på beskedet i måndags från G7-länderna, som avvisar Vladimir Putins plan som ett ensidigt kontraktsbrott.

– Det innebär att betalningar i rubel inte är acceptabelt och vi uppmanar berörda företag att inte vika sig för Putins krav, sade Tysklands energiminister Robert Habeck i måndags.

Enligt Habeck handlar kravet om att försöka splittra västvärlden.

– Vi kommer inte att tillåta det och svaret från G7 är tydligt: kontrakten kommer att följas, tillade han.

Enligt Peskov handlar dock kravet på rubelbetalningar om att anpassa transaktionerna till vad han beskriver som "ekonomisk krigföring" i form av sanktioner mot Ryssland.

Rysk gas till EU

Ryssland har sedan ryska styrkor inlett ett invasionskrig i Ukraina fortsatt leverera naturgas till EU, bland annat via gasledningar i Ukraina. Tillsammans med import av rysk olja och ryskt kol handlar det om import av rysk energi för omkring en miljard dollar per dag.

I fjol utgjorde rysk gas cirka 40 procent av all gas som importerades till EU.

På torsdag ska Rysslands regering, landets centralbank och det ryska gasmonopolet Gazprom presentera ett system för hur utländska kunder ska kunna betala för sig med rubel.