DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

”Riskkapitalisterna viktiga för näringslivet”

Bild: Mostphotos

Politikerna är skeptiska men riskkapitalisterna har spelat en roll i omvandlingen av svenskt näringsliv de senaste 25 åren, skriver Lotta Engzell-Larsson i en Di-ledare.

Riskkapitalbolagen började som spridda företeelser som huvudsakligen tjänade pengar på att renodla, belåna och skapa tillväxt i mogna, försummade industribolag. Med tiden har de blivit en integrerad del i näringslivet och en betydande spelare inom företagsförvärv och försäljningar, menar Lotta Engzell-Larsson.

”Men svenska politiker har förhållit sig skeptiska. Först var det skattetvisterna med delägarna. De hade kunnat undvikas om skattelagstiftningen varit tydligare. Sedan kom motståndet när riskkapitalister köpte välfärdsbolag. Här bör man från politiskt håll visa lite ödmjukhet eftersom privata aktörer aldrig hade kunnat växa i sektorn om det inte funnits ett missnöje med offentliga verksamheter”, skriver hon och menar att kritikerna inte verkar inte inse betydelsen av privat kapitalbildning för näringslivet och hela samhället.

Äntligen en vital kapitalbildning