REGELKRÅNGLET

Risk för långt byggstopp efter cementbrist

Med hotet om att Cementas täkt i Slite inte får fortsatt tillstånd måste test- och provkapaciteten utökas så snart som möjligt, konstaterar en ny rapport. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Det finns stora brister när det kommer till prov- och testverksamheten för cement och betong i Sverige, vilket kan orsaka ett långt byggstopp, konstaterar innovationsmyndigheten Vinnova i en ny rapport.

Bristerna kan leda till att det uppstår en flaskhals om man skulle behöva nya råvaror för att tillverka ny betong och även bidra till mer utdragna processer för utveckling av miljöbetong och klimatförbättring.

Något som för Sveriges del visar på en tydlig sårbarhet, enligt Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

"Med ett överhängande hot om att Cementas täkt i Slite inte får fortsatt tillstånd måste test- och provkapaciteten för betong och cement utökas så snart som möjligt. Annars riskerar ett eventuellt byggstopp att bli långt", säger Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

I november förra året fick myndigheten i uppdrag av regeringen att kartlägga den befintliga test-och provningsverksamheten i Sverige.