ELKRISEN

Ringhals räknar med full effekt under morgonen

Ringhals kärnkraftverk. Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Energi (TT)

På nyårsdagen kunde den ena turbinen på Ringhals 3 fasas in efter det automatiska snabbstopp som inträffade tre dagar tidigare. Nu vid midnatt skulle den andra turbinen ha körts i gång, men starten har skjutits fram tre timmar.

– Återstarten tar lite längre tid, man går igenom en hel del tester och provprogram som kan dra ut på tiden, det är svårt att pricka exakt när man har satt ett klockslag, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Kärnkraftverket räknar nu med att elproduktionen når full effekt under tisdagsmorgonen eller förmiddagen.

– Vi försöker pricka in det till 03, sedan kan det vara lite olika hur lång tid uppgången tar. Det är en del parametrar man måste följa innan man kan gasa på för fullt. Men det är inget som har felat eller så, säger Anna Collin.

Det är oklart vad som utlöste det ursprungliga stoppet som gjordes av en automatisk säkerhetsfunktion den 29 december – inget fel har hittats. Men när reaktorn startades igen på nyårsdagen i lördags upptäcktes att vattenånga läckte ut från ett rör vid en av turbinerna, därför kunde då bara en av turbinerna anslutas till elnätet. Läckan har nu åtgärdats och turbinen väntas alltså kunna återanslutas under natten.

Den andra av verkets två kvarstående reaktorer har inte berörts av stoppet. Ringhals har som mest haft fyra reaktorer, men de två äldsta har tagits ur bruk.

Johanna Engman/TT